Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2009,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 10. 3. 2009, 15.01

8 let

Judoistični lov na olimpijsko kvoto odprt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najboljši judoisti in judoistke po olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je Lucija Polavder osvojila bron, niso imeli prav veliko časa za počitek.

Nov sistem točkovanja za olimpijski nastop jim tega namreč ni dopuščal, v letošnjem letu pa so slovenski borci in borke že dosegli kar nekaj zavidljivih uvrstitev.

Nova sezona judoističnih tekmovanj je postregla z nekaj spremembami. Te so prisotne tako v načinu sojenja, v sistemu tekmovanja in v točkovanju za olimpijske kvote. Slovenski borci in borke so se po besedah selektorja ženske izbrane vrste Marjana Fabjana na spremembe dobro pripravili, zato novosti v njihov sistem treninga niso preveč posegle.

"Letos smo bili na šestih tekmah svetovnih pokalov, velikih nagrad in grand slamov trikrat na najvišji stopnički, osvojili smo 14 kolajn, 22-krat smo se uvrstili med najboljših sedem. To je dobra napoved za naprej, saj že letošnje točke v določeni meri štejejo v kvoto za olimpijski nastop," je dejal Fabjan, ki se lahko znova pohvali z odličnimi nastopi svojih varovank iz kluba Sankaku.

Ustaljeni trojki reprezentantk Urški Žolnir, Luciji Polavder in Petri Nareks so se priključile še Ana Velenšek, Tina Trstenjak in Maja Uršič, judoist Roki Drakšič, ki pa je pred sezono zamenjal kategorijo in nastopa zdaj med "težjimi" borci do 66 kg, pa prav tako ni imel težav s prilagajanjem na novo sredino.

Fabjan je ob tem izpostavil še dobre nastope Raše Sraka, ki se po poškodbi vrača na pota stare slave, svoje reprezentante pa je pohvalil tudi strateg moške izbrane vrste Filip Leščak, ki je poleg Drakšiča zabeležil dobro pripravljenost Aljaža Sedeja, Matjaža Ceraja, novinca Tadeja Čeha in povratnika Saša Jereba. Nekoliko gre pogrešati zgolj brata Ferjan, Klemna in Primoža, ki sta si letos za prvi cilj izbrala študijske obveznosti.

Sezona s tremi vrhunci

Letos najboljše judoiste in judoistke čakajo trije vrhunci sezone, prvi pa je že pred vrati, saj bo prvenstvo stare celine konec aprila gostil Tbilisi. Konec junija se reprezentanti podajajo na sredozemske igre v Pescaro, konec avgusta pa jih v Rotterdamu čaka še svetovno prvenstvo.

Po novem sistemu točkovanja se bo potrebno na največjih tekmah uvrstiti vsaj v četrtfinale, saj bo le ta ob morebitnem porazu prinašal nastop v repasažu in dodatno možnost za napredovanje, medtem ko bodo porazi v prvem in drugem krogu za borce pomenili konec tekmovanja. "Vse novosti so bile sprejete za dobro juda in so že obrodile sadove. Po zaslugi prepovedi nekaterih tehnik gledamo lepši judo, s precej manj grobostmi. Vse to je za nas šport še kako dobro, pa čeprav nov sistem točkovanja nekoliko zapostavlja manjše države, ki nimajo veliko borcev, hkrati pa se srečujejo še z večjim pomanjkanjem sredstev," pa je na novinarski konferenci dejal predsednik Judo zveze Slovenije Bogdan Gabrovec.

Omenjene novosti pri točkovanju so zahtevnejše tudi za športnike in športnice, ki morajo biti tako na vrhunski ravni vsa štiri leta med olimpijskimi igrami, poleg tega pa so številna potovanja s prizorišča na prizorišče še kako utrudljiva. Slovenska reprezentanca, ki je po številu članov med manjšimi, si svoj prostor pod soncem zagotavlja tudi z udeležbo na številnih pripravah, ki so edina prava priložnost za nabiranje izkušenj in tekmovalne kilometrine. Tako je tudi v letošnji sezoni, zdaj se do EP v Tbilisiju slovenski borci in borke odpravljajo še na Češko, Madžarsko in v Turčijo.

Ekipa se bo pred EP v Tbilisiju konec aprila medijem predstavila še enkrat, že tokrat pa je selektor Fabjan razkril predvidena imena osmih potnikov na prvenstvo stare celine. V Gruziji bodo kimono s slovenskim grbom oblekle Petra Nareks (do 52 kg), Tina Trstenjak (do 57 kg), Urška Žolnir (do 63 kg), Ana Velenšek (do 70 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg) pri dekletih ter Roki Drakšič (do 66 kg), Aljaž Sedej (do 81 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg) pri moških.

Ne spreglejte