Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
14.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret Anže Peharc

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 14.28

6 let, 6 mesecev

Janja Garnbret pokazala osvojene kolajne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Janja Garnbret | Foto Luka Fonda

Foto: Luka Fonda

Iz Münchna se je vrnila zelo uspešna slovenska odprava, ki je na evropskem prvenstvu in hkrati finalni tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju osvojila pet odličij. Najbolj zaslužna za fantastično bero odličij je mlada športna plezalka Janja Garnbret, ki je poskrbela za štiri od skupno petih münchenskih kolajn.

Tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je dvodnevno tekmovanje v münchenskem olimpijskem parku kronala v soboto z zmago na sklepni tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju, s katero je padel zastor na letošnjo mednarodno balvansko sezono. V skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih je sezono končala na drugem mestu. Slovenija je v pokalu narodov v balvanih osvojila ekipno tretje mesto v seštevku sezone. V Münchnu je potekalo tudi evropsko prvenstvo, na katerem je osvojila zlato kolajno v kombinaciji in srebrno v balvanih.

"Mislim, da je to res neverjetno. Mislim, da se mi vse skupaj kar nekoliko prehitro dogaja," je po prihodu domov dejala Janja Garnbret, ki ima pri rosnih osemnajstih letih že impresiven seznam dosežkov, s katerim se lahko brez zadrege postavi ob bok najboljšim slovenskim športnim plezalkam Martini Čufar, Maji Vidmar, Nataliji Gros in Mini Markovič.

Janja Garnbret | Foto: Luka Fonda Foto: Luka Fonda

Pokazala, česa je sposobna

"Želela sem si stopničk tako na evropskem prvenstvu kot v svetovnem pokalu. Moja želja je bila, da bi postala evropska prvakinja v balvanih. Ne zgodi se prav pogosto, da bi bil še superfinale, mislim, da je bil drugič v zgodovini. Vesela sem drugega mesta, nisem razočarana, ker sem se potem vrnila in zmagala v finalu tekme svetovnega pokala ter pokazala, česa sem sposobna," je še enkrat dogajanje podoživela Garnbretova.

V superfinalu evropskega prvenstva se je pomerila s Stašo Gejo, v Sloveniji živečo Srbkinjo in klubsko kolegico. Obe trenira Gorazd Hren, selektor slovenske članske ekipe v športnem plezanju: "Ko sem izvedela, da sem v superfinalu, je najprej sledil šok, kaj je zdaj to, kako je to mogoče, da sva dve Evropejki izenačeni. Bilo mi je super, ker sva prijateljici, po drugi strani pa je bilo vse skupaj tudi malo čudno, prav zato, ker sva prijateljici, je bilo pa vseeno zabavno."

Korošica kot ena redkih tekmovalk zmaguje tako v težavnosti kot balvanih in tekmuje v obeh disciplinah brez premora. V težavnosti je lani postala svetovna prvakinja in skupna zmagovalka svetovnega pokala, leto pred tem je evropsko prvenstvo v težavnosti končala na drugem mestu. Letos so se ji stopničke na EP v težavnosti v Campitellu izmuznile, bila je četrta.

"Leta prej sem se res bolj počutila kot težavnostna plezalka, lani in letos pa so mi balvani postali še bolj ljubi kot težavnost, v njih uživam. Res pa je, da je težko tekmovalno usklajevati obe disciplini. Bolderašice so sezono končale že z Münchnom, tiste, ki tekmujejo samo v težavnosti, so sezono začele nekoliko kasneje, jaz pa moram biti vse leto na visoki tekmovalni ravni, optimalno pripravljena, kar je res težko, a v tem zelo uživam," je dodala.

Jernej Kruder Mina Markovič Janja Garnbret katja kadič | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež

Za hitrostno plezanje se bo treba še potruditi

Je pa Garnbretova z odličnostjo v obeh glavnih disciplinah športnega plezanja v prednosti v primerjavi s preostalimi, ki so specialistke le v eni, če upoštevamo, da bo olimpijska kombinacija treh disciplin na sporedu olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu: "Skupni seštevek evropskega prvenstva je bil že nekakšen pokazatelj kombinacije vseh treh disciplin, tako da sem na zmago v kombinaciji zelo ponosna. Sem ena redkih tekmovalk, ki tekmuje vso sezono v obeh disciplinah, sem v prednosti, za hitrostno plezanje pa se bom morala še potruditi."

Garnbretova je dijakinja športnega oddelka Gimnazije Velenje: "V šoli imam 40-odstotno prisotnost, ob tekmovanjih je težko usklajevati še šolo. Res sem hvaležna gimnaziji, da mi omogoča, da manjkam brez opravičil in lahko prestavljam spraševanja in teste."

Slovenski športni plezalci so na letošnjih dveh evropskih prvenstvih osvojili štiri kolajne, samo leta 2008 na evropskem prvenstvu v Parizu so bili uspešnejši s petimi medaljami. Vsega skupaj so slovenski plezalci na prvenstvih stare celine zbrali 20 kolajn.

Za komaj tretjo slovensko kolajno v moški konkurenci na evropskih prvenstvih je z bronom v balvanih poskrbel 20-letni Tržičan Anže Peharc. Poletno žetev na letošnjih prvenstvih stare celine je v Campitellu v dolini Fassa v Italiji julija s srebrom v težavnosti začela 29-letna Mina Markovič, s sedmimi kolajnami najuspešnejša slovenska tekmovalka na prvenstvih stare celine. Natalija Gros jih ima štiri, Janja Garnbret tri, Maja Vidmar in Klemen Bečan dve, Martina Čufar in Anže Peharc po eno.

Janja Garnbret je tri od štirih odličij slovenski javnosti pokazala danes na novinarski konferenci na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani. Večji pokal za osvojeno drugo mesto v seštevku balvanskega svetovnega pokala je ostal doma. Garnbretova je za potrebe fotografiranja kolajni prijateljsko odstopila Peharcu in Markovičevi, ki svojih odličij nista prinesla s sabo.

Sezona v športnem plezanju se bo nadaljevala ob koncu tedna s svetovnim pokalom v težavnosti v Arcu v Italiji. Po treh tekmah je na vrhu s polnim izkupičkom treh zmag Janja Garnbret: "Moj cilj je ubraniti lanski naslov. Potrudila se bom, da bom iztisnila, kar bom lahko." Sezona se bo končala novembra v Kranju

Ne spreglejte