Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2008,
9.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 13. 2. 2008, 9.19

8 let

Jadralci obtičali v pristanu, Žbogar četrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tekmovalci olimpijskega jadralnega razreda laser so zadnji dan svetovnega prvenstva v avstralskem Terrigalu obtičali v pristanu.

Razlog pa so bili premočni južni vetrovi, ki so pihali tudi z močjo 40 vozlov in povzročali od 2,5 do 3,5 metra visoke valove.

Prvo mesto je osvojil Avstralec Tom Slingsby, Slovenec Vasilij Žbogar pa je zasedel končno četrto mesto.

Na 143. je končal drugi slovenski predstavnik Luka Domian (308). Za Slingsbyjem, ki je osvojil 27 točk, se je na drugo mesto uvrstil Argentinec Julio Alsogaray (29), tretji pa je bil Španec Javier Hernandez (39). Žbogar, nosilec bronastega odličja z olimpijskih iger v Atenah leta 2004, je v prestižni zlati skupini osvojil četrto mesto s 47 točkami.

Žbogar: Pripravljen sem kot še nikoli

"V zaključku SP sem napravil vse, kot je bilo treba, žal pa se ni izšlo po mojih željah in je bil zadnji dan tekmovanj odpovedan. Zelo dobro sem pripravljen, verjetno še nikoli tako. Ostaja grenak priokus, da sem ostal brez medalje na tak način. Sem pa zadovoljen, četrto mesto je lep uspeh," je bil nekoliko razočaran Vasilij Žbogar, ki je izenačil svojo najboljšo uvrstitev na SP; četrto mesto je osvojil v Fortalezzi v Braziliji pred štirimi leti. Evropski prvak iz leta 2003 (v Splitu) na zadnjih dveh SP ni bil med najboljšo dvajseterico. Leta 2006 je bil na južnokorejskem otoku Jeju 27., leto pozneje pa v Cascaisu 22. Izolan Žbogar je na SP prišel iz Cape Towna v Južnoafriški republiki, kjer je treniral kar dva meseca, kar se v olimpijski sezoni očitno že obrestuje.

Organizatorji so bili prisiljeni odpovedati prvi dan tekmovanj na SP zaradi slabega vremena. Naslednji dan je bil Žbogar na tretjem mestu s četrtim in drugim mestom v uvodnih regatah, po drugem dnevu kvalifikacij je po šestem mestu nazadoval na skupno četrto, po treh plovih tretjega tekmovalnega dne pa je izgubil še eno mesto. Nanizal je z dve peti mesti in 19., to pa se mu je kot najslabša uvrstitev odštela od njegovega izkupička.

Pred finalnim delom je bil kljub temu le pet točk oddaljen od tretjega mesta. Toda po prvih dveh finalnih preizkušnjah je s 13. in 16. mestom, tudi slednja uvrstitev se mu je kot druga najslabša črtala, zdrsnil na šesto mesto "Nisem bil posebej uspešen. Razmere so zelo spremenljive in zelo težko je bilo predvidevati naslednje korake," je tedaj dejal Žbogar, ki je za tretjim mestom zaostajal za vsega devet točk. Naslednji dan, kot se je pozneje izkazalo, je bil to tudi zadnji tekmovalni na SP, je bil četrti in osmi ter je pridobil dve mesti.

Ne spreglejte