Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 11.39

8 let

FŠO bo športu namenila prek 12,6 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Fundacija za šport (FŠO) bo v letu 2008 za šport namenila 12.635.487 evrov sredstev.

Komisije FŠO bodo v naslednjem obdobju obravnavale 1181 vlog športnih organizacij, ki zahtevajo skupaj 50.987.718 evrov, kar je štirikrat več od razpoložljivih sredstev. "Konec januarja prihodnje leto bodo pripravljeni predlogi za sofinanciranje programov, februarja bodo pripravljene pogodbe, marca pa naj bi že začeli z izplačevanjem," dejal v.d. direktorja FŠO Drago Balent.

FŠO bi postal glavni financer

"S sedanjo sestavo sveta FŠO, ki ji mandat poteče februarja prihodnje leto, imam veliko skupnega. Vsi želimo po korektnem postopku čim prej razdeliti sredstva. Med drugim so priprave za olimpijske igre v Pekingu v zaključni fazi. Strokovni svet za šport je prejšnji petek že sprejel novo kategorizacijo, ki začne veljati ob začetku novega leta. Danes zaseda odbor za vrhunski šport OKS, ki bo na predlog FŠO razvrstil športne panoge. Potem bomo že lahko začne s postopki za razdelitev sredstev," je pojasnil Balent, ki ga je slovenska vlada za naslednika Gregorja Juraka imenovala pred dobrim mesecem dni. OKS je že izbral sedem novih predstavnikov sveta FŠO, ki so po Balantovih besedah "zelo kompetentna in tudi športi, ki jih predstavljajo, so primerni glede na delež, ki ga imajo v slovenskem športu."

"Člani sveta FŠO bodo predsednika izbrali na podlagi razpisa, potem ga bo potrjevala slovenska vlada. Če predloga ne bo potrdila, potem v vmesnem času delo opravlja vršilec dolžnosti," je navedel Balent. Po njegovem mnenju nedavno sprejeti novi zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije olajšuje postopke s tričlansko pritožbeno komisijo, ki jo sestavljajo predstavniki Ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ), OKS in strokovnega sveta za šport slovenske vlade. Ta komisija bo poslej namesto MŠŠ reševala pritožbe na drugi stopnji in bo dokončno odločala, potem je možna le še sodna pot.

Balent je navedel tudi cilje FŠO v naslednjih letih: "Želimo povečati koncesijske dajatve iz iger na srečo, da bi FŠO postal glavni financer slovenskega športa. Že sedaj je tesno za petami MŠŠ. Skušali bomo letno za 15 odstotkov povečati količino sredstev tudi z novimi viri. Prav internetni viri kot temelj koncesijskih dajatev za bo tudi tema med slovenskim predsedovanjem EU. Poskušali bomo dobiti deleže obeh loterij pri nas (Športna loterija in Loterija Slovenije). Z državo bomo sodelovali na zakonskem področju, prav tako z uradom za prirejanja iger na srečo, delovanje na številnih skupnih področjih pa bomo oblikovali s sestrsko Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO)."

Balent je tudi menil, da bi bilo dobro, če bi (do)sedanji lastniki delnic Športne loterije (Smučarska zveza Slovenije) te prodali FŠO ter bi tako še naprej zagotovili stabilnost lastništva.

Ne spreglejte