Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
11. 8. 2010,
8.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 11. 8. 2010, 8.58

8 let

Evropska elita odbojke na mivki v Berlinu

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Od srede do nedelje se bodo mojstri odbojke na mivki v Berlinu udarili za evropsko krono. Slovensko čast bosta, kot je že običaj, branili sestri Fabjan.

Da bo prvenstvo potekalo ravno v Nemčiji, ni nikakršno presenečenje, saj se že od leta 1995 na nemških tleh odvija vsaj en mednarodni turnir. Tradicija se nadaljuje tudi v letu 2010. Poudariti je potrebno, da je Nemčija poleg Brazilije in ZDA tretja najmočnejša nacija tega športa. Dejstvo, da bo tekmovanje potekalo na prizorišču O2 v Berlinu pred nabito polnimi tribunami, bo dodaten plus za nemške reprezentante(ke), ki so glavni favoriti za osvojitev naslovov. Bila bi kar mala senzacija, če domačini ne bi osvojili najžlahtnejše lovorike v obeh konkurencah.

Prva favorita Nemca Brink-Reckermann, ostali zelo izenačeni

Največ možnosti za končni uspeh mediji pri moških pripisujejo aktualnima svetovnima prvakoma Juliusu Bricku in Jonas Reckermannu, ki sta sicer imela čez leto nekaj težav s poškodbami, a naj bi bila sedaj spet v izjemni formi. Oba odbojkarja že imata evropski naslov (Reckermann že dva), a ga nista osvojila skupaj, tako da si naslova pred domačo publiko še toliko bolj želita.

Takoj za njima, nič manj motivirani in s ciljem seči po medalji, prežijo njuna rojaka – dvojica David Klemperer in Eric Koreng, Nizozemca Reinder Nummerdor in Richard Schuil, ki bosta branila lanski naslov iz Sočija. Zmagala sta tudi leta 2008 v Hamburgu. A ne glede na vse sta letos šele deveta postavljena dvojica po točkah. Naj omenimo še nekatere nevarne dvojice, in sicer avstrijsko (Gosch/Horst), špansko (Gavira/Herrera) in švicarsko (Heuscher/Heyer).

Tudi pri ženskah v ospredju Nemki, kam lahko sežejo naši dekleti?

Nemki Sara Goller in Laura Ludwig sta prvi favoritinji za evropski naslov, saj sta v letošnji sezoni res prednjačili. Po izgubljeni kroni lani v ruskem Sočiju, kjer je bilo zaradi neregularnih razmer in težav z mivko nič koliko presenečenj, si Laura še kako želi povrniti laskavi naslov pod svoje okrilje: ''Izredno se veselim evropskega prvenstva, ki bo potekal v mojem rodnem mestu. S Saro se želim boriti za naslov in dobiti krono nazaj. V sezoni sva pokazali, da lahko vedno igrava z najboljšimi ekipami na svetu. Zdaj želiva to pokazati še našim navijačem, prijateljem in družini.''

Tudi ostale nemške "ekipe" bodo pred domačo publiko zelo nevarne. V širši krog favoritinj pa lahko vključimo še dvojice Švice (Kuhn/Zumkehr), ki je lansko leto na evropskem prvenstvu osvojila tretje mesto, Nizozemske (Keizer/Van Iersel), Avstrije (Hansel/Montagnolli) in Grčije (Arvaniti /Tsiartsiani).

Najboljši slovenski odbojkašici Erika in Simona Fabjan bosta kot sedemnajsto postavljeni med vsemi dvojicami imeli zelo zahtevno skupino. Nasproti jim bodo stale Švicarki (Kuhn/Zumkehr), Španki (Baquerizo/Liliana) in Čehinji (Rehackova/Vorlova).

Cilji sester Fabjan pokazati najboljšo igro do sedaj

Mladi 'suhokranjki', ki sta izpustili finale državnega prvenstva zaradi poškodbe starejše Erike, sta v Nemčiji že od nedelje. Po besedah mlajše Simone poškodba Erike še ni preteklost in še čuti bolečine: ''Erikina poškodba je še vedno prisotna, sicer manj, kot je bila pred DP, še vedno pa mora biti previdna in paziti na gibe.'' Lahko vrjamemo, da se trmasti Dolenjki zaradi tega ne bosta vnaprej predali in pokazali Evropi, da znata igrati. ''Imava zelo zahtevno skupino, kot prvo nama je vsekakor cilj odigrati najboljšo najino igro do sedaj, s čim manj napakami. Če nama to uspe, lahko presenetiva marsikateri nasprotnici. Imperativ je napredovanje iz skupine, naprej pa je vse odvisno od žreba. Imeti je potrebno tudi nekaj sreče,'' je še dodala mlajša od obeh sester.

Nemci so znani kot izjemni gostitelji in poznavalci odbojke, zato se za pet dnevni spektakel ne gre bati. Vstopnice za ogled le tega so šle za med. Edino, kar bi lahko nekoliko pokvarilo dogodek, pa je slaba vremenska prognoza, ki je predvidena za naslednje dni.

Ne spreglejte