Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2008,
11.30

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 9. 1. 2008, 11.30

8 let, 5 mesecev

Dunajska krvna banka vpletena v doping?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Dunajska krvna banka naj bi bila vpletena v ilegalno trgovino z dopingom, je prepričana Svetovna protidopinška organizacija.

O tem je Richard W. Pound, nekdanji prvi mož te organizacije, že novembra lani obvestil pristojne avstrijske oblasti, je poročal dunajski časnik Kurier. "Naš vir nam je sporočil, da verjamemo, da je ta družba oskrbovala športnike, ki so si v telo vnašali kri z namenom, da si na nedovoljen način pomagajo do boljših rezultatov," je Pound zapisal v pismu, ki ga je dobil Reinhold Lopatka, državni sekretar za šport. Avstrijske oblasti so nato začele s preiskavo, Lothar Baumgartner, vodja krvne banke, pa je zanikal, da bi bilo njegovo podjetje vpleteno v doping.

V poročilu je navedeno, da športniki, predvsem kolesarji in tekači na smučeh, redno obiskujejo banko tudi izven uradnih ur, na primer v nedeljo dopoldne, pri zamenjavi krvi, obogatenimi z rdečimi krvnimi telesci, ki prenašajo več krvi po telesu, pa naj bi bil vedno navzoč najmanj en zdravnik banke. Arnold Riebenbauer, sodnik, ki je zadolžen za preiskavo dopinškega škandala Avstrijske smučarske zveze med olimpijskimi igrami v Torinu leta 2006, je dejal, da trenutno razpolaga z nasprotujočimi se dokumenti. Namigi o vpletenosti Avstrijcev v sistematični doping so se pojavili že med zimskimi OI leta 2002 v Salt Lake Cityju, italijanska policija pa je med OI v Torinu napravila racijo v nordijski in biatlonski avstrijski ekipi ter našla opremo in material, ki se ga lahko uporablja tudi za doping. Trije športniki so dobili dosmrtno prepoved nastopanja na OI, škandal pa je zamajal tudi vrh avstrijskega športa.

Ne spreglejte