Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 5. 2014,
15.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sašo Bertoncelj gimnastika evropsko prvenstvo

Nedelja, 25. 5. 2014, 15.20

7 let, 12 mesecev

Bertoncelj po bronu na EP: Ne bom se spraševal, kako, lahko se le veselim.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Telovadec Sašo Bertoncelj je v današnjem finalu na evropskem prvenstvu v Sofiji na konju z ročaji po izjemno lepo izvedeni sestavi s težavnostjo 16,500 točke z oceno 15,466 osvojil bronasto kolajno.

Bertoncelj je danes nastopil v svojem četrtem finalu na prvenstvih stare celine, enkrat je že stal na zmagovalnem odru, ko je v Birminghamu leta 2010 prav tako osvojil tretje mesto. Zmagal je Britanec Max Whitlock (16,166).

"Ne vem, ne vem, kaj naj rečem. Po vseh mukah, ki so trajale vse pripravljalno obdobje, ko se še marca nisem bil sposoben boriti za nič, ne za finale na svetovnem pokalu, kaj šele za medalje, je to res nekaj neverjetnega. Zdaj je medalja tu, občutki so zelo lepi," je takoj po slavnostni podelitvi kolajn v Areni Armejec s širokim nasmehom razlagal Bertoncelj.

Četudi je bil najboljši slovenski telovadec zadnjih sezon pred odhodom na EP izjemno previden v napovedih in opozarjal, da po januarski operaciji komolca ni pripravljen, kot bi si želel, je bil že v četrtkovih kvalifikacijah izjemno prepričljiv in se je zanesljivo uvrstil v svoj četrti finale EP v karieri. Takrat je zase dejal, da je genij, da mu je uspel takšen podvig. A danes mu je uspel še večji, saj je osvojil svojo drugo veliko medaljo v karieri; leta 2010 je bil na EP v Birminghamu prav tako bronast.

Čeprav bi bil zadovoljen že zgolj s finalom, pa je napovedoval, da se bo danes boril za kolajne. Žreb je določil, da mora na orodje prvi med finalisti, in četudi je priznal, da je bil pred nastopom živčen, se je strinjal, da mu je uspela ena najlepših sestav v karieri.

"Še sam ne vem, kako mi je uspelo"

"Še sam ne vem, kako mi je uspelo. Počutil sem se dobro, bil sem nervozen, a se mi je nekako uspelo zbrati, kot je treba. Vedel sem, da nimam nobene taktike, ker sva se s Sebastijanom (Piletičem, trener) odločila za najlažjo različico vaje v upanju, da bi jo prikazal najlepše, kar je možno. To mi je tudi uspelo," se je smejalo 29-letnemu telovadcu, za katerega se je po uspešno opravljenem nastopu začelo mučno čakanje, kaj bodo pripravili tekmeci.

"Priznam, da sem vmes pomislil, da morda ne bo dovolj, saj sem videl, da so fantje delali tudi veliko težje vaje kot jaz. A uspelo mi je, ne bom se spraševal, kako, lahko se samo veselim. Vsekakor je bilo to čakanje prav tako mučno, a vseeno nekaj novega za mene, ker ponavadi jaz 'kiksnem' v finalu. Bilo mi je v uteho po svetovnem prvenstvu v Tokiu, kjer sem šel prav tako prvi na orodje, a naredil napako, nato pa sem si hotel skopati grob. Tokrat je bila živčnost drugačna, saj sem vedel, da imam lahko medaljo v rokah, nisem pa vedel, ali se bo izšlo ali ne. V bistvu je bila danes prijetna živčnost," je še razkril Škofjeločan.

Razplet pri vrhu ga ni presenetil. "Razplet je bil pričakovan. Max ima slabo točko višjo težavnost, tudi Berki je velik šampion, olimpijski, svetovni in nekdanji večkratni evropski prvak. Jaz sem zelo vesel, da mi je sestava lepo uspela in da je nova medalja tu. Tako sem vesel, da ne znam opisati," je še žarel Bertoncelj in dodal, da še ne ve, kako bo kolajno proslavil: "A najprej grem navijat za Mitjo, upam, da bo on osvojil medaljo še žlahtnejšega leska."

Petkovšek po napaki: Včasih preprosto ne veš, kaj je narobe

Mitja Petkovšek je v finalu bradlje naredil veliko napako in z oceno 12,566 zasedel sedmo mesto. Petkovšek je danes nastopil že v svojem 12. finalu na prvenstvih stare celine v karieri in doslej osvojil štiri naslove evropskega prvaka (2000, 2006, 2007, 2008), tri naslove podprvaka (1998, 2002, 2009) in dva brona (2005, 2012). Zmagal je Ukrajinec Oleg Vernjajev (15,966) pred Rusom Davidom Beljavskim (15,566) in Nizozemcem Epkejem Zonderlandom (15,533).

"Vse je bilo dobro, a že pri naskoku na bradljo je preprosto nisem začutil, kot da bi zamahnil v prazno. Zdrsnilo mi je. Ne morem povedati, kaj je bilo. Včasih preprosto ne veš, kaj je narobe. 'Kiks' se zgodi," je po nastopu razočarano dejal izkušeni as in dodal: "Ta element mi je še posebej težek. A na tekmi vendarle upaš, da ti bo uspelo. A nato nisem čutil bradlje, zdrsnilo mi je, vse je šlo narobe."

Petkovšek je pojasnil, da se ti včasih napaka pač zgodi. Že s ponovljeno kvalifikacijsko predstavo, s katero sam ni bil najbolj zadovoljen, bi danes prišel do nove kolajne, a razpletlo se je drugače. "Vse je bilo super, počutje dobro, bil sem dobre volje. Malo me je Sašo utrudil s svojim nastopom, sem bil kar malo izčrpan, ampak v pozitivnem smislu. Nič ni bilo narobe, vse je bilo super, le pravega občutka žal nisem imel," je sklenil Petkovšek.

Za telovadce pa po EP ne bo še časa za počitek. Že prihodnji teden bodo namreč od četrtka do nedelje nastopili na svetovnem pokalu v Anadii.

Ne spreglejte