Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2009,
18.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 19. 3. 2009, 18.20

8 let

Zaradi novih pravil val ogorčenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kritikom Fiine zamisli, da bo o naslovu prvaka v svetovnem prvenstvu formule ena namesto točk odločalo število zmag, se je pridružil tudi Michael Schumacher.

"Letos se na testih zaradi sprememb pravil v sezoni 2009 posvečamo mnogim težavam, med drugim sistemu KERS, uporaba katerega bo za moštva zelo tvegana. Še posebej zaradi prepovedi testiranj med sezono. A te stvari so v formuli ena povsem normalne, še več, zaradi njih je ta šport zanimiv," je na svoji spletni strani zapisal sedemkratni svetovni prvak Schumacher in se nato nekaj besed namenil še zadnji pogruntavščini Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), ki je nedavno sprejela predlog, da o naslovu prvaka odloča število zmag in ne več osvojeno število točk ter s tem nekako prevzela Ecclestonovo idejo medalj. "Če so prej omenjene težave nekaj normalnega, pa za nova pravila tega ni mogoče trditi. Ne morem si predstavljati, da bodo spremembe koristne za šport, še posebej ne nov način iskanja prvaka. Ne vidim smisla v tem, da lahko naslov osvoji dirkač, ki ima manj točk kot tisti, ki v skupnem seštevku zasede drugo mesto, čeprav se strinjam s tem, da je treba zmagam pripisati večjo težo," je razpredal Schumi, ki je prepriča, da mora formula ena ostati špica avtomotošporta, a lahko to doseže le z ohranitvijo najvišje tehnološke ravni.

Sprememba pravil tako pozno, tik pred pričetkom sezone, moti tudi dvakratnega svetovnega prvaka Fernanda Alonsa, ki krovni organizaciji zameri predvsem to, da ni poslušala dirkačev, moštev in navijačev. "Ne razumem te potrebe po nenehnem spreminjanju pravil. Formula ena obstaja več kot 50 let po zaslugi moštev, sponzorjev, dirkačev in predvsem navijačev iz vsega sveta, a nihče od naštetih glede zadnjih sprememb pravil ni imel možnosti izraziti svojega mnenja," pa je na svoji spletni strani ogorčeno pisal Alonso in navrgel: "Skrbi me, ne toliko za sezono, ki se bo vsak čas začela, marveč za prihodnost tekmovanja."

Tudi Jenson Button, ki v moštvu Brawn GP očitno doživlja drugo pomlad, ni eden tistih, ki bi nov sistem sprejeli z navdušenjem, skrbi ga predvsem, da bo ta vnašal nepotrebno zmedo med ljubitelje formule ena. "Občinstvo bo po mojem mnenju le stežka razumelo, kako je lahko prvak postal nekdo s 60 osvojenimi točkami, namesto tistega, ki jih je zbral 100," je za italijanski časnik Gazzetta dello Sport povedal Anglež, ki se sicer strinja z razlogi za spremembo pravil: "Seveda je motiv vedno iti na zmago, a je to lahko obenem sila tvegano. Že po devetih dirkah denimo se lahko znajdemo v situaciji, ko bo eden od dirkačev že osvojil naslov prvaka in se bo namesto dirkanju posvečal lizanju sladoleda, medtem ko bo drugi v razvrstitvi zaostajal vsega 18 točk."

Združenje moštev formule ena (FOTA), ki je predlagalo spremembo točkovanja iz sistema 10-8-6-5-4-3-2-1 v 12-9-7-5-4-3-2-1, se je na nov pravilnik negativno odzvalo prvo in v izjavi za javnost napisalo: "Nov okvir pravil, vključno s tistimi, ki bodo v veljavo stopila v sezoni 2010, lahko na glavo obrne samo bistvo formule ena in principe zaradi katerih je to eden najpopularnejših in privlačnih športov na svetu." A neuradni šef formule ena ne Bernie Ecclestone se na kritike ne ozira: "Vsakič, ko sprejmemo kakšno spremembo pravil, se najde nekdo, ki trdi da neumnost. Ko smo zahtevali, da motor zdrži dve dirki, denimo, so vsi govorili, da je to nemogoče, da nihče ne bo končal dirke. Na vsak predlog se moštva vedno odzovejo negativno, to je le del igre."

Ne spreglejte