Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2008,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 6. 2008, 15.15

8 let

Žagar uspešen v prvem krogu kvalifikacij za serijo SGP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski speedwayist Matej Žagar je uspešno nastopil na kvalifikacijski dirki svetovnega prvenstva posameznikov v hrvaškem Goričanu.

Slovenski državni prvak je osvojil tretje mesto za Dancem Charliejem Gjeddejem in domačinom Jurico Pavlicem in se zanesljivo uvrstil v julijski polfinale tega tekmovanja.

Hrvaški Goričan je gostil drugo od štirih kvalifikacijskih dirk letošnjega SP posameznikov. Za eno od sedmih mest, ki vodijo v polfinale, se je poleg Žagarja boril še Izak Šantej, ki je nadomestil sprva predvidenega, a zdaj poškodovanega Jerneja Kolenka. Žagarju je s tretjim mestom uspelo, Šantej pa z enajstim ni izpolnil pričakovanj.

Pavlic je imel po 20 vožnjah enako število točk kot Žagar, a je bil v dodatni za boljše mesto na stopničkah hitrejši od slovenskega državnega prvaka; ta je bil sicer edini, ki mu je uspelo premagati končnega zmagovalca Gjeddeja.

Žagar je bil kot lanski voznik SGP serije na papirju glavni favorit dirke, poznavalcem pa je bilo že pred dirko jasno, da bo glavni boj potekal med Žagarjem in Pavlicem, saj je to dobesedno domači stadion hrvaškega voznika: 320-metrski oval Milenium in stadion okrog njega v Donjem Kraljevcu je namreč zgradila njegova družina. Obema pa je načrte prekrižal Gjedde, prav tako nekdanji SGP voznik.

"Seveda se borim za zmago, a odkrito povedano mi je tokrat najbolj pomembno le to, da sem se uvrstil v polfinale," je po dirki povedal Žagar, ki si je za svoj glavni letošnji cilj zadal vrnitev v SGP serijo že v tej sezoni. "Uvrstitev in to na stopničke bo pomembna na zadnji, finalni dirki, ki bo letos na Poljskem v Zieloni Gori, kjer mi stadion ustreza," je še dodal Žagar. Na koncu bodo na finalni dirki le trije najboljši vozniki neposredno uvrščeni v elitno serijo Speedway Grand Prix za leto 2009. Žagar mora zdaj počakati na žreb, ki bo odločil o tem, v katerem od polfinalov se bo 5. julija boril za mesto med najboljšo osmerico, ki se bo iz Švedske Mottale oziroma italijanskega Terenzana uvrstila v veliki finale.

Po Žagarjevih stopinjah pa tokrat ni šel Krčan Izak Šantej, ki se je kar precej lovil na kratki hrvaški progi, na koncu pa s petimi točkami osvojil 11. mesto in tako izpadel iz nadaljnjega tekmovanja.

Ne spreglejte