Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2012,
17.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 2. 2012, 17.59

8 let

VN Indije - Greater Noida

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Indija je leta 2011 gostila svojo prvo dirko formule 1 in postregla s pravo uspešnico. V prihodnosti ima lepe možnosti, da si zagotovi stalno mesto v tem elitnem diriškem športu.

Bernie Ecclestone se je z mislijo, da bi formulo 1 pripeljal v Indijo začel poigravat že leta 1997. Leta 2003 je z Indijci podpisal pogodbo, v kateri je bilo zapisano, da bo blizu Hyderabada zgrajen dirkaški kompleks, ki bo imel od 2007 do 2013 zagotovljeno mesto v formuli 1. A kmalu po podpisu pogodbo se je izkazalo, da bo potrebno na uresničitev projekta potrebno še nekoliko počakati. Leta 2007 je Ecclestone oznanil nov dogovor: VN bo na povsem novem dirkališču v Greater Noidi, 50 km oddaljeno od New Delhija, ognjeni krst pa bo Indija v športu doživela 2009. A ker očitno čas še ni bil pravi, je vnovič prišlo do zamikov. Otvoritvena dirka je bila končno speljana 30. oktobra 2011 in je bila edina nova VN v 2011. Uradno je bila steza odprta 18. oktobra, torej manj kot 14 dni pred prvo dirko.

Dizajn je bil zaupan arhitektu Hermannu Tilkeju. Nemec je skonstruiral 5,125 km dolgo stezo, ki se razteza na 354 hektarjih površine. Je izjemno hitra in zelo gladko teče, kar so potrdili tudi dirkači po svoji prvi izkušnji. Tilkeju so pri dizajniranju s svojimi nasveti pomagali tudi dirkači in ekipe. Tribune okoli steze trenutno premorejo okoli 110.000 sedežev, a je mogoče kapaciteto po potrebi povečati na 200.000.

Celoten dirkaški kompleks naj bi stal 320 milijonov ameriških dolarjev. Indijska zasebna družba Jaypee Sport International Limited, ki stoji za projektom f1, je z Ecclestonom podpisali 10-letno pogodbo, pogaja pa se tudi s Carmelom Ezpeleto za dirke MotoGP. To pa naj bi bil šele začetek zgodbe o uspehu, saj je dirkaški kompleks f1 le del ambicioznega načrta Jaypeeja, ki namerava na 10 km2 zgraditi pravo športno mesto, t.i. Greens Sports City, ki bo vključevalo tudi štadion za kriket s100.000 sedeži, golf igrišče z 18 luknjami, štadion za hokej s 25.000 sedeži in športno akademijo. Celoten projekt naj bi stal 820 mio USD, a naj bi letno prinesel 170 milijonov USD prihodkov in omogočil zaposlitev 10.000 ljudem.

Prva dirka f1 v Indiji je bila prava uspešnica. Njen krst je pospremilo okoli 100.000 temperamentnih navijačev, ki so navijali tudi za domačina Naraina Karthikeyana. Njena odmevnost je bila tako velika, da je za en vikend zasenčila celo kriket, ki je v Indiji šport številka 1. Dirkači so stezo ocenili kot eno izmed najboljših na svetu, motoršportni World Expo v Kölnu pa je dirkaškemu kompleksu podelil nagrado za najboljši kompleks leta 2011. V komisiji so sedela takšna imena kot so Gary Anderson, Michael Andretti in Pascal Vasselon, Buddh International Circuit je v svoji kategoriji premagal steze Baltimore Street Circuit, Mugello Circuit in Phoenix International Raceway.

Mednarodna avtomobilistična zveza je Indijce za dobro speljano dirko nagradila z decembrsko gala prireditvijo, na kateri sta bila uradno za svetovna prvaka formule 1 2011 proglašena Sebastian Vettel in Red Bull. Indija se je tako dokončno prebila med elito tega tekmovanja in namerava v prihodnje v svetu motoršporta postati tudi ena izmed njenih velesil.

Ne spreglejte