Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
21. 6. 2012,
8.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 21. 6. 2012, 8.20

7 let, 12 mesecev

Vettel že tri leta ni bil tako slab, a Valencio obvlada

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sebastian Vettel (Red Bull) bi s tretjo zaporedno zmago na VN Evrope končal svoj najslabši niz uvrstitev v zadnjih treh sezonah. A vsi smo v pričakovanju osmega zmagovalca letos.

Sezona formule 1 se nadaljuje s četrto izvedbo VN Evrope v Valencii. Ulično dirkališče v tamkajšnji marini ne omogoča veliko prehitevanj, tako je to dirko v zadnjih dveh sezonah dobil najboljši s kvalifikacij Sebastian Vettel (Red Bull). Štiriindvajsetletni dvakratni prvak je odločen, da postane prvi z dvema zmagama letos. S tem bi prekinil svoj najslabši niz uvrstitev v zadnjih dobrih treh letih - vse od začetka prvenstva 2009 se mu namreč ni zgodilo, da bi bil več kot tri zaporedne dirke brez stopničk. "Zadnje dirke so nas izučile in v Valencii bomo naredili korak naprej," je dejal četrti z minule dirke v Montrealu. Na stavnicah še bolje od branilca naslova kotira zmagovalec VN Kanade, Lewis Hamilton. Njegov McLaren v Valencii še nima zmage. "V Valencio gremo super motivirani, da bi pred domačo dirko v Silverstonu dosegli še en vrhunski rezultat," zatrjuje nov vodilni v skupnem seštevku. Ob Vettlu in Hamiltonu je resen kandidat za drugo zmago v sezoni še Fernando Alonso (Ferrari), ki je ob Lewisu edini s točkami z vseh sedmih letošnjih VN.

Trije resni aduti za osmega zmagovalca

Če pa bomo vendarle dobili še osmega zmagovalca letos, pa so najresnejši kandidati zanj sedemkratni prvak Michael Schumacher (Mercedes), povratnik in nekdanji prvak Kimi Räikkönen ter novinec Romain Grosjean (Lotus). Priljubljeni Schumi ni bil na stopničkah vse od sezone 2006. Letos ima dober dirkalnik, a ga še kar spremlja smola in odstopi se vrstijo. A ker je Valencia podobna Monaku, kjer je bil na kvalifikacijah najhitrejši, gre nanj ta konec tedna resno računati. Na Schumacherja denimo stavi celo prvi mož Pirellija. Smola se drži tudi Kimija, ki pa je bil na vročih VN Bahrajna in Španije na stopničkah. V Kanadi je Finec ostal v senci ekipnega kolega Romaina, ki je leta 2009 v formuli 1 debitiral prav v Valencii. "Na to dirko imam lepe spomine, dirkališče mi je všeč. Ta steza bi nam lahko ustrezala. Če bomo imeli dober vikend od samega začetka, se lahko borimo za stopničke, morda celo za zmago," je odločen Francoz.

Kandidata za presenečenje Valencie

Presenečenje z morebiti postankom manj nam lahko pripravi Sergio Perez (Sauber), ki je bil blizu zmage v Maleziji, tretji pa je bil na minuli VN Kanade. Kdo ve, morda pa bo osmi zmagovalec sezone v začetku leta tako zelo kritizirani Felipe Massa (Ferrari). Brazilec je dobil prvo dirko v Valencii (2008), na zmagovalni balkon pa se ni povzpel že leto in pol. Po šestem mestu iz Monte Carla, ko je bil le šest sekund za zmagovalcem Markom Webbrom (Red Bull), mu je samozavest narasla. "Zdaj sem mnogo bolj zadovoljen, saj lahko F2012 vozim, kot si sam želim. Pomagale so nadgradnje na dirkalniku, predvsem pa smo z inženirji našli nastavitve, ki ustrezajo mojemu slogu vožnje. Vsak dirkač ima svoj slog, denimo že pri obračanju volana. V formuli 1 odločajo malenkosti. Če ti ne ustreza že malenkost, ne moreš dirkati 100-odstotno," razlaga Massa. Podobne težave je imel na zadnjih dirkah tudi Jenson Button (McLaren).

Torej: VN Evrope v Valencii. Veliko favoritov, malo prostora za prehitevanja. Ključne bodo že kvalifikacije. No, morda stvar na glavo postavijo različne strategije postankov in morebitne težave posameznih dirkačev z obrabo pnevmatik. Sobota in nedelja ob 14.00 - akcija!

Ne spreglejte