Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 2. 2009,
21.00

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 10. 2. 2009, 21.00

8 let, 1 mesec

Štart štirih paketov testiranj v formuli 1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z današnjim dnem so se v formuli 1 začela masovna testiranja. V Bahrajnu in Jerezu se je zbralo osem moštev. Po desetih dneh bi že znali dobiti okvirno sliko, kdo bo konkurenčen za zmage in kdo ne.

Ker je Mednarodna avtomobilistična zveza omejila testiranja, bo vsak test pred sezono vitalnega pomena. Res je, da lahko moštva uporabljajo simulatorje, a realni pokazatelj kakovosti dirkalnika so testiranja na stezi.

Januarske teste v Španiji in Italiji je zmotilo muhasto vreme, zato sta se Ferrari in BMW Sauber odločila slediti Toyoti in sta se raje preselila v Bahrajn. Tam namreč obstajajo večje možnosti za suho vreme in visoke temperature. Moštva, ki so prejšnji mesec testirala v portugalskem Portimau, so v štirih dneh zaradi deževnih in vetrovnih razmer sestavila med 500 in 800 km, kar je zelo malo. Ferrariju se je bolje godilo, saj je v Mugellu izvlekel okoli 1500 km. Največ pa je iztržil BMW Sauber, ki je v Valencii nabral 1900 km. A vsa naštaeta testiranja je zaznamoval dež. Če gre verjeti vremenoslovcem, se vremenske razmere v bližnji prihodnosti ne bodo bistveno izboljšale, bi znal biti Bahrajn dobra rešitev v sedanji situaciji. Trojka (Ferrari-BMW Sauber-Toyota) namerava maksimalno izkoristiti prave poletne pogoje, saj bo v puščavski državici ostala celih 10 dni. V načrtu so namreč dvojna štiridnevna testiranja (10.-13.2. in 16.-19.2.).

McLaren v Jerezu

Za drugačno opcijo se je odločilo pet moštev (Red Bull, McLaren, Williams, Renault in Toro Rosso), ki bo najprej štiridnevna testiranja opravila v Jerezu, nato pa še štiridnevna v Barceloni.

Red Bull je sicer že včeraj otvoril avanturo v Jerezu, potem ko je Sebastien Vettel ob predstavitvi novega dirkalnika na suhi podlagi naredil 14 krogov, a nato moral zaradi problemov z menjalnikom predčasno odnehati. Toro Rosso bo na prvih testih uporabljal lanske dirkalnike, saj mu nova Red Bullova šasija še ni na voljo. Logično ima prednost prvih delov Red Bullova ekipa.

Kdo se bo najbolje pripravil?

V Bahrajnu bo zanimivo opazovati, kaj sta BMW Sauber in Toyota v zimskem premoru naredila v primerjavi s Ferrarijem, ki je lani zmagoval in se do zadnje dirke boril za naslov svetovnega prvaka.

Jerez pa bi znal dati vsaj delni odgovor na to, ali so se Red Bull, Williams in Renault po konkurenčnosti občutno približali branilcu naslova McLarnu. Kakšna so razmerja moči pred letošnjo sezono pa bomo dobili na zadnjih dveh testiranjih v Jerezu in Barcelonu meseca marca, ko se bodo na istih stezah udarila prav vsa moštva formule 1. Ura resnica bo seveda prišla 29. marca, ko bo na sporedu otvoritvena dirka sezone 2009 v avstralskem Melbournu.

Ne spreglejte