Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2009,
21.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 23. 6. 2009, 21.06

8 let

Sreda dan D za prihodnost formule ena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V sredo se bosta v Parizu sestala predsednika Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) in Združenja moštev formule ena (FOTA), Max Mosley in Luca di Montezemolo.

Vse od kar je FIA 30. aprila letos objavila namero, da v naslednji sezoni svetovnega prvenstva formule ena za moštva uvede prostovoljno omejitev proračuna na 45 milijonov, posledično pa tudi dvojna merila pri obravnavi t.i. "budget cap" ekip ter preostalih, ki se za omejitev ne bodo določila, sta bili FIA in FOTA na bojni nogi. Prepir je minuli konec tedna ob dirki za VN Velike Britanije v Silverstoneu (to legendarno dirkališče se sicer umika s koledarja F1) dosegel najnižjo točko, moštva F1 (Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull Racing in Toro Rosso) pa so že predstavila idejo o vzporednem prvenstvu.

"Z vsakim dnem manj možnosti za dogovor"

Eden tistih, ki je že izgubil potrpljenje pri na videz neskončnem pregovarjanju med Foto in Fio je šef in lastnik ekipe Brawn GP Ross Brawn. Anglež je minuli konec tedna potrdil zvestobo Foti in s tem kot predstavnik majhnega moštva na nek način ovrgel očitke Fie, češ, da Foto s sebičnimi interesi v resnici vodijo veliki avtomobilski proizvajalci, ki sicer že nekaj let ob vsakem kratkem stiku s Fio grozijo z ustanovitvijo lastnega tekmovanja. 54-letni inženir je namreč prepričan, da se s pogajanji izgublja dragocen čas, ki bi ga lahko moštva Fote izkoristila za priprave novega prvenstva. "FOTA se mora sedaj posvetiti svojim idejam in načrtom. Nimamo časa čakati do januarja in se šele takrat odločati kako naprej. Z vsakim dnem in tednom je manj možnosti za sporazum" je v intervjuju za angleško revijo Autosport povedal Brawn, priprave na alternativno prvenstvo pa naj bi odpadniki, v primeru, da dogovora s Fio ne bo, pričeli že v četrtek.

Se je Mosleyju zmešalo?

Po tem ko je Mosleyjevo javno obračunavanje z oporečniki postalo že otročje in je šefe moštev, ki mu nasprotujejo, označil za "norčke", se je oglasil tudi vodja ekipe Renault Flavio Briatore, sicer Mosleyjev dober prijatelj in besno razlagal: "Max ves čas obračunava na zelo osebni ravni. Tega sam ne bom počel, saj sem za to prevelik gentleman, a če bi želel, bi vam lahko o njem povedal marsikaj. Predvsem mora nehati žaliti ljudi!" Tudi Italijan ima očitno dovolj prerekanj in podpira čimprejšnji začetek dogovorov o novem prvenstvu, medtem ko so v ostalih ekipah zaenkrat še precej bolj previdni.

Max Mosley pa sedaj izsiljuje še s svojo kandidaturo za predsednika Fie. Volitve bodo oktobra letos, "Nori Max" pa grozi, da se bo zopet potegoval za stolček, kljub temu, da je doslej vztrajal, da ga položaj ne zanima več. "Ne bi rad predolgo vztrajal na mestu predsednika, zato sem se hotel oktobra upokojiti, sedaj pa mislim, da v času takšne krize in napadov na Fio ne bi smel kar zbežati," je avtoritarni Anglež povedal v intervjuju za BBC.

Brezpogojno prijavnico za svetovno prvenstvo v sezoni 2010 sta sicer oddala le Williams in Force India, medtem ko so se trije novinci Campos, USF1 in Manor znašli v neprijetnem položaju. Prijavili so se za tekmovanje z velikimi in slavnimi ekipami kot sta Ferrari in McLaren, kaj lahko pa se jim zgodi, da bodo obtičali v drugorazredni seriji, zato tudi sami puščajo odprte možnosti za sodelovanje v novem Fotinem prvenstvu.

Ecclestone ne bo pustil, da F1 propade

Nazadnje se je oglasil še nosilec komercialnih pravic formule ena, pravzaprav lastnik blagovne znamke F1 Bernie Ecclestone in časniku The Times povedal: "Formuli ena sem dal 35 let življenja in še več. Zaradi nje je razpadel moj zakon, zato ste lahko prepričani, da ne bom dovolil razpada zaradi nekih malenkosti. Če težave pogledate podrobneje, je jasno, da ni ničesar, kar se ne bi moglo zlahka razrešiti."

V sredo se bosta v Parizu sestala Max Mosley in predsednik Fote ter Ferrarija Luca di Montezemolo. Ta je bil prvi, ki se je kritično odzval na predlagane spremembe pravilnika in je tudi eden najglasnejših kritikov Mosleyjeve Fie. Bosta torej "prijatelja" jutri uspela rešiti formulo ena?

Ne spreglejte