Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 4. 2009,
16.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 7. 4. 2009, 16.07

8 let

Pri Ferrariju izredne razmere?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najznamenitejše moštvo formule ena je sezono 2009 začelo katastrofalno; po dveh dirkah še nima točke, kar je za Scuderio najslabši štart od leta 1992.

Nezadovoljstvo šefa ekipe Stefana Domenicallija torej ne preseneča, pa čeprav je po mnenju navijačev prav on glavni krivec za blamaže, ki so si jih v lanski in letošnji sezoni rdeči privoščili absolutno preveč. Medtem ko je spomin na lanske smešnice s semaforji in odtrganimi cevmi za dolivanje goriva še zelo svež, pa slavno moštvo tifozije že zalaga z novimi razlogi za skrb. Na letošnji dirki za VN Malezije so naredili kar dve veliki taktični napaki, najprej z Masso v kvalifikacijah, nato pa še z Räikkönenom na dirki.

Brazilec se v Sepangu zaradi napačne in po mnenju mnogih tudi nadvse arogantne ocene moštva ni uvrstili niti v drugi krog kvalifikacij in je moral v nedeljo štartati šele s 16. mesta, dirko pa končal na devetem, zato je nejevolja Felipeja Masse, ki je pred začetkom sezone veljal za enega izmed favoritov v boju za naslov prvaka povsem razumljiva. "Začeti moramo z ničle," je po nedeljski dirki razlagal Massa: "Moramo se zbrati in natančno ugotoviti, kaj je narobe. Dejstvo je, da naš dirkalnik ni dovolj dober, naredili pa smo tudi precej napak pri strategiji. Težko se bo vmešati v boj za naslova." Lanski podprvak je tudi prepričan, da bo potek prvenstva odvisen predvsem od odločitve Fie glede legalnosti dvojnih difuzorjev, ki jih uporabljajo moštva Brawn GP, Toyota in Williams: "Vsak lahko vidi, da imajo ti fantje zaradi difuzorjev veliko več oprijema, zato je enakovreden boj z njimi nemogoč."

Svetovni prvak iz sezone 2007 Kimi Räikkönen je bil v nedeljo žrtev tvegane strategije z menjavo gum. Na dirkalnik so mu namreč prezgodaj namestili pnevmatike za dež, zato je izpadel iz boja za visoka mesta. "Razumljivo, da s sezono ne moremo biti zadovoljni," pa je potarnal hladni Finec: "V Avstraliji sem napako naredil sam, v Maleziji pa moštvo. Rezultat vsega pa je, da še nimamo točke."

Veliki Ferrari tako po dveh dirkah ostaja z ničlo na svojem računu, nazadnje se jim je to zgodilo leta 1992. Po tem ko sta "konjušnico" iz Maranella zapustila Ross Brawn in Jean Todt, gredo očitno stvari le še na slabše. Odgovornost za kaotične razmere pa seveda nosi le šef Stefano Domenicalli, ki pa je po malezijski blamaži obljubil spremembe. "Že drugi konec tedna zapored smo razočarali, zato moramo reagirati nemudoma," je povedal Domenicalli in odločno dodal: "Ljudje morajo prevzeti odgovornost za svoje početje, to velja tako za vodstvo, kot tudi vse ostale. Stanje kakršno je sedaj, je popolnoma nesprejemljivo. Trdo moramo zagrabiti za delo in poskušati kar najbolje predvideti razvoj avtomobila, na stezi pa poskrbeti, da odgovorni ljudje potegnejo prave poteze ob pravem času."

"Zaostajamo pri aerodinamiki," je še rezložil šef rdečih in dodal: "Nujno potrebujemo več podtlaka, temu pa se bomo posvetili v domači tovarni. Delali bomo dan in noč, a že do Šanghaja moramo narediti korak naprej. Naš dirkalnik, denimo, je bil na petkovih treningih z veliko goriva na mehkih pnevmatikah dokaj konkurečen, takoj ko smo pnevmatike zamenjali, pa je postal težaven. Jasno nam je, da je silno občutljiv na količino goriva in tip gum."

Ne spreglejte