SiolNET. Sportal Avtomotošport
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poškodba, kot je Schumacherjeva, lahko privede do psihične bolezni ali prezgodnje smrti

2

termometer

Študija, ki jo je v svoji reviji JAMA Psychiatry objavilo ameriško zdravniško združenje, je ugotovila, da lahko poškodba, kot je Schumacherjeva, privede do psihične bolezni ali prezgodnje smrti.

Zdravniki, ki so bili vključeni v raziskavo, so poudarili, da se velikokrat zgodi, da rehabilitacija ni uspešna in da ljudje, ki so imeli travmatično poškodbo možganov, padejo v depresijo, imajo probleme z obnašanjem ali pa so celo sposobni kriminalnih dejanj.

Četudi ima Michael Schumacher bajno bogastvo, ki je ocenjeno na milijardo evrov, zaradi česar mu bo lahko njegova družina omogočila najboljšo možno rehabilitacijo, pa bodo kljub temu njegovi možgani drugačni kot prej in se bo moral prilagoditi na novo situacijo.

''Če bo Schumacher preživel, ne bo več Schumacher"

''Če bo Schumacher preživel, ne bo več Schumacher. Bo nekdo drug. Njegova rehabilitacija bo uspešna, če se bo sprijaznil, da je nekdo drug. To je zelo težek proces, skozi katerega gredo ljudje, in mnogi tega niso sposobni,'' je za The Daily Star povedal nevrolog Richard Greenwood. Študija, ki jo je objavila revija JAMA Psyhiatry, je ugotovila, da je pri ljudeh, ki so preživeli travmatično poškodbo možganov, trikrat večja možnost prezgodnje smrti kot pri ljudeh, ki te izkušnje niso imeli. Pogosto zaradi samomora ali nesreč s smrtnim izidom.

Psihiatrinja Seena Fazel, ki je vodila omenjeno študijo, je poudarila, da še niso odkrili pravih vzrokov za večje tveganje za prezgodnjo smrt, ki naj bi nastopila pred 56. letom, a da je morebiti povezana s poškodbami delov možganov, ki so odgovorni za presojo, odločitve in prevzemanje tveganj.

Za travmatično poškodbo glave je vsako leto v ZDA hospitaliziranih okoli 1,7 milijona ljudi

Pri ljudeh, ki so imeli travmatično poškodbo možganov, obstaja tudi večje tveganje, da bodo razvili psihične bolezni, kot je depresija, zaradi česar se bolnik težje sooči z novimi situacijami in z organiziranjem lastnega življenja.

Pri travmatični poškodbi glave gre za zlom lobanje, notranje krvavitve ali za izgubo zavesti za več kot eno uro ali za kombinacijo omenjenih. Za travmatično poškodbo glave je vsako leto v ZDA hospitaliziranih okoli 1,7 milijona ljudi, v Evropi pa milijon. Glavni vzroki za poškodbe glave so prometne nesreče, padci ali nesreče pri ukvarjanju z različnimi športi (Schumacher se je ponesrečil med smučanjem).

Študija je bila opravljena na Švedskem, kjer so pod drobnogled vzeli zdravniške kartoteke 218.300 preživelih po travmatični poškodbi glave ter več kot 2 milijona druge populacije v obdobju 41 let, je poročal The Daily Star.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin