Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
17. 7. 2009,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 7. 2009, 8.31

8 let

Pet kilometrov čistega adrenalina

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trasa, ki v okolici Ilirske Bistrice zbere množico ljubiteljev avtošporta, je zelo zanimiva za najboljše evropske gorsko - hitrostne voznike.

"Na tem delu moja formula doseže hitrost 243 km/h in za sekundo ali dve se tukaj vrtljaji dotaknejo tudi ´limitatorja´, ko vozim v peti prestavi …", je traso "slovenskega Monaka", gorske hitrostne dirke v Ilirski Bistrici posebej za Sportal in mobilni Planet komentiral slovenski dirkač formule 3000 Vladimir Stankovič.

Vsako leto se zadnji vikend v juliju ob lepi ter atraktivni cesti med Ilirsko Bistrico in Šembijami zbere nepregledna množica ljubiteljev motošporta. Ta trasa je prizorišče slovenske najelitnejše motošportne prireditve, ki šteje tudi za FIA evropsko gorsko prvenstvo. Zanimivo in zahtevno traso nadvse cenijo tudi tuji dirkači, zato GHD Ilirska Bistrica vsako leto ponuja štartno listo, na kateri so zbrani tudi najhitrejši evropski »lovci na rekorde« kot so Lionel Regal, Laszlo Szasz, Otakar Kramsky, Hermann Waldy ... Skratka, prekaljeni dirkači, ki na stezi brez izletnih con, med drevesi in kamnitimi ogradami, na cesti široki med pet in šest metrov dosegajo vrtoglave hitrosti. Za boljšo predstavo: lastnik rekorda Lionel Regal, ki je traso prevozil v času 2:01, je 14 zavojev – tisti bolj občutljivi bodo že vedeli, kakšni so ovinki, ki jim na poti proti morju povzročajo slabost – s svojo formulo odpeljal s povprečno hitrostjo skoraj 150 km/h in to na cesti, ki jo ostalih 363 dni v letu uporabljamo povsem običajni udeleženci cestnega prometa.

Za vse ljubitelje motošporta smo pred letošnjo dirko, ki bo potekala 25. in 26. julija, traso prepeljali s slovenskim dirkačem Vladimirjem Stankovičem, ki bo s svojo novo formulo 3000 letos poizkusil rekord proge v Ilirski Bistrici vrniti v slovenske roke. Vabljeni k ogledu videokomentarja trase.

Ne spreglejte