Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 8. 2008,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 3. 8. 2008, 15.48

8 let

Kovalainen po smoli Masse do prve zmage v formuli 1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finec Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) je zmagovalec enajste dirke letošnje sezone svetovnega prvenstva formule 1.

Na preizkušnji za VN Madžarske v Budimpešti je Finec dosegel prvo zmago v karieri, potem ko je do tedaj vodilnemu Brazilcu Felipeju Massi (Ferrari) tri kroge pred koncem odpovedal motor. Drugi je bil Nemec Timo Glock (Toyota).

Na tretjo stopničko se je povzpel svetovni prvak Finec Kimi Räikkönen (Ferrari), Britanec Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), vodilni v SP, pa je po težavah s predrto pnevmatiko osvojil peto mesto.

Dirka na zaviti progi v bližini Budimpešte - prirediteljem je konec tedna uspelo doseči dogovor o podaljšanju sodelovanja z vodilnimi v formuli 1 še do leta 2016 - je imela tokrat velikega tragičnega junaka. Felipe Massa je odlično opravil delo v 68 od 70 krogov, nato pa ga je na cedilu pustil motor njegovega Ferrarija in namesto zmage, ki bi ga dvignila na vrh skupnega seštevka, je sledil odstop in veliko razočaranje za Brazilca. Njegova smola pa je pomenila srečo za dva druga dirkača, ki sta dosegla uvrstitvi kariere; Heikki Kovalainen je bil do takrat zanesljivo drugi, nato pa se je razveselil podedovane zmage, zanj prve v karieri, Timo Glock pa je le dva tedna po hudem trčenju na domači dirki v Nemčiji s končnim drugim mestom tudi dosegel svojo doslej najboljšo uvrstitev v formuli 1.

"Pritiskal sem na Masso in upal, da bo šlo kaj narobe. Zame se je dobro izšlo. Zelo sem vesel, da sem zmagal, to je velik trenutek, na katerega sem čakal dolga leta. Upam, da se bom lahko še kdaj takole veselil," je prvo zmago v drugi sezoni tekmovanj v formuli 1 pospremil 26-letni Heikki Kovalainen.

Odlična dirka Masse do nesrečnega 68. kroga

Massa si je na sobotnih kvalifikacijah priboril tretji startni položaj za obema srebrnima puščicama. Toda na startu je silovito planil mimo obeh in v prvem zavoju odločno stisnil Hamiltona ob rob steze, se prebil v vodstvo in tam ostal vse do nesrečnega dogodka v 68. krogu. Pri Ferrariju so tokrat dobro načrtovali postanke, saj si je Massa pred obema privozil dovolj naskoka, da je potem, ko so k mehanikom zavili tudi ostali, spet prišel na svoje prvo mesto.

Hamilton, ki je po zadnjih zmagah v Veliki Britaniji in Nemčiji ter po doseženem najboljšem startnem položaju na Madžarskem pričakoval nov uspeh, se je moral zadovoljiti le s petim mestom. Potem ko ga je Massa prehitel, se je do polovice dirke držal Brazilca, nato pa je tudi njega izdal dirkalnik. Na njegovo srečo pa se je lahko s predrto pnevmatiko v 41. krogu še zapeljal k mehanikom, sicer padel na deseto mesto, a do konca dirke nato pridobil pet mest ter nazadnje tudi še obdržal položaj vodilnega v skupnem seštevku.

Po odstopu Masse je svetovni prvak Räikkönen, ki je bil ta konec tedna povsem v senci drugega Ferrarijevega voznika, ostal edino orožje rdečih iz Maranella. V strahu, da ne bi šlo kaj narobe tudi z drugim bolidom, so iz boksov Fincu svetovali, naj v zadnjih krogih ne obremenjuje dirkalnika, tako da si je lahko oddahnil tudi Glock, ki ga je Finec pred tem v boju za tretje mesto že pošteno preganjal. Že prej je Finec brez težav opravil z nekdanjim svetovnim prvakom Fernandom Alonsom, prav tako pa je Španec obdržal prednost pred nekdanjim moštvenim sotekmovalcem Hamiltonom. Za vodilnim v SP so točke na Hungaroringu osvojili še Nelson Piquet mlajši, Jarno Trulli in Robert Kubica.

"Izvlekel sem vse, kar je bilo tokrat mogoče. Hvaležen sem moštvu, da mi je pomagalo. Čestitam Heikkiju, zaslužil si je zmago," je dejal Lewis Hamilton. Skupno ima zdaj po spletu naključij Hamilton celo več prednosti kot pred dirko; pred novim najbližjim zasledovalcem Räikkönenom pet (62-57), pred nesrečnim Masso pa osem točk. Kubica je četrti z 49 točkami. Med konstruktorji je na prvem mestu Ferrari (111), McLaren pa zdaj zaostaja le še 11 točk.

Po tritedenskem poletnem premoru se bo sezona nadaljevala v Valencii, kjer bodo 24. avgusta prvič pripravili dirko formule 1.

Ne spreglejte