Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
19.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 19.35

8 let

Končni obračun: Lewis Hamilton - Felipe Massa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nedeljo bo padel zastor na sezono 2008 svetovnega prvenstva formule ena. Dobili bomo tridesetega svetovnega prvaka, v primeru, da naslov osvoji Lewis Hamilton tudi najmlajšega v zgodovini.

Če Angležu v nedeljo v Interlagosu na dirki za veliko nagrado Brazilije uspe veliki met, bo s 23 leti in 301 dnevom starosti postal najmlajši svetovni prvak v zgodovini F1. Rekord bi Hamilton prevzel španskemu dirkaču Fernandu Alonsu, ki je svoj prvi naslov osvojil star 24 let in 58 dni. A bitka bo huda, saj mu veselje lahko pokvari Brazilec Felipe Massa, ki pred zadnjo preizkušnjo sezone ostaja še zadnji izzivalec.

Najmlajši svetovni prvaki:

Fernando Alonso (Špa) 24 let – 58 dni Emerson Fittipaldi (Bra) 25 – 273 Michael Schumacher (Nem) 25 – 314 Niki Lauda (Avt) 26 – 197 Jacques Villeneuve (Kan) 26 – 200 Jim Clark (Ško) 27 – 188 Jochen Rindt (Avt) 28 – 169 Ayrton Senna (Bra) 28 – 223 James Hunt (Ang) 29 – 56 Nelson Piquet (Bra) 29 – 61

Kako do naslova?

Hamilton ima po sedemnajstih dirkah sezone 94 točk in s tem sedem točk prednosti pred Masso. Da bi zanesljivo postal prvak, mora torej vknjižiti štiri točke več od Brazilca, saj bi v primeru izenačenega izkupička in zmage Masse, naslov pripadel slednjemu, saj bi imel zmago več – 6:5.

Hamilton bo torej prvak, če se uvrsti bolje od šestega mesta, ne glede na dosežek Masse. Če bo Anglež šesti ali sedmi, Massa ne sme zmagati, če pa bo osmi, mora biti Massa največ tretji. Massa bo prvak z zmago ali drugim mestom, Hamilton pa ne v prvem primeru ne sme biti boljši od petega mesta, v drugem pa ne sme višje od osmega.

Zmage v sezoni 2008:

5 - Felipe Massa (Ferrari) in Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) 2 - Kimi Räikkönen (Ferrari) in Fernando Alonso (Renault) 1 - Robert Kubica (BMW Sauber), Heikki Kovalainen (McLaren Merecedes) in Sebastian Vettel (Toro Rosso)

Se lahko ponovi lanski razplet?

Tudi v prejšnji sezoni se je Hamilton na zadnjo dirko sezone podajal s prednostjo v skupnem seštevku. Imel je 107 točk, štiri več od takratnega moštvenega kolega Alonsa in sedem od Räikkönena. Zaradi napak in tehničnih težav je Hamilton lani uspel poseči le po sedmem mestu, Finec pa je zmagal in se veselil svojega prvega naslova prvaka. Lahko v razplet letošnjega prvenstva posežejo tudi tehnični "gremlini"?

McLaren Mercedes in Ferrari imata v tej sezoni podobno zanesljiva dirkalnika. Pri srebrnih so se morali sprijazniti le s štirimi odstopi, od teh je le en samcat Hamiltonov (Kanada), vsi ostali so Kovalainenovi. Tudi Ferrari ima zgolj štiri odstope, a so ti porazdeljeni bolj enakovredno med oba dirkača – dva Massa (Avstralija, Malezija) in dva Räikkönen (Kanada, Evropa).

Felipe Massa je brez točk ostal še na dirkah v Veliki Britaniji (13. mesto), na Madžarskem (17.) in v Singapurju (13.), Lewis Hamilton pa v Bahrajnu (13.), v Franciji (10.) in na Japonskem (12.).

Ne spreglejte