Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 4. 2010,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 8. 4. 2010, 15.05

8 let

Idrija proti preostali Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je Idrijčan Darko Peljhan lani po petih letih vnovič osvojil naslov državnega prvaka v reliju in to lovoriko vrnil v središče tega športa pri nas, se pred začetkom sezono 2010 zdi ...

... da bo Idrijčanom naslov zelo težko spet odvzeti. Ob Peljhanu se v boj za najprestižnejšo slovensko avtomobilistično lovoriko z novim dirkalnikom podaja še Aleks Humar. Ob obeh odličnih Idrijčanih je tretji kandidat za naslov Pirničan Jani Trček.

Najprej reli po Labotski dolini

Slovensko prvenstvo se tudi letos začenja z relijem po Labotski dolini. Dirka v okolici Volšperka na avstrijskem Koroškem bo imela 12 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 176 kilometrov. Za slovenske razmere bo to dolg reli, zato bodo poleg običajnih prvenstvenih točk na koncu oba tekmovalna dneva (v petek in v soboto) podeljene še bonusne točke. Domače in slovenske posadke ta reli poznajo do potankosti, saj zadnja leta ne doživlja bistvenih sprememb.

"Zame je nova sezona samo nadaljevanje lanske, saj v ekipi ni prišlo do novosti, s sovoznikom in dirkalnikom smo uigran stroj. Razveseljiva novica je, da smo končno odpravili neko podrobnost na motorju dirkalnika, ki nam je ni uspelo najti in popraviti skoraj vso lansko sezono. Sezono začenjam z mitsubishijem devete evolucije, pripravljena pa je že 'desetka', vendar je odvisno od pokroviteljev, kdaj bo zaživela na cesti," je med ogledom hitrostnih preizkušenj v Avstriji povedal 40-letni branilec naslova Darko Peljhan.

Humar še ni uigran z imprezo

Njegov po napovedih letošnji glavni tekmec Aleks Humar je po lanskem prvenstvu presedlal na močnejšega konjička subaru imprezo N14, ki se je na slovenske ceste preselila iz Italije: ''Resda smo v ekipi Target citroen C2 zamenjali za imprezo zaradi večjih ambicij, vendar sem ta hip po znanju in dirkalniku še precej za Peljhanom. Morda se bo razmerje moči spremenilo čez nekaj časa. Okrog 80 kilometrov, ki sem jih opravil na lanskem reliju Poreč, je še premalo, da bi lahko rekel, da sem se navadil dirkalnika na štirikolesni pogon. Za zdaj z imprezo še nisva uigrana kombinacija.''

Čeprav je bilo sprva letos za reli po Labotski dolini prijavljenih kar precej več slovenskih posadk kot lani, bo na koncu slovenska zasedba precej podobna lanski, ko je tekmovalo le 24 naših posadk. To je nekako število tistih, ki se slovenskega prvenstva lotevajo kot projekta, preostale aktivne posadke pa nato na domačih dirkah vskočijo v skladu s finančnimi zmožnostmi. Če je bila lanska sezona v slovenskem reliju sezona varčevanja, letošnja zagotovo še ne bo prinesla renesanse.

Reli po Labotski dolini se bo začel v Volšperku v petek ob 15.00 (prvi dan bodo štiri hitrostne preizkušnje), končal pa v soboto ob 17.15 (drugi dan osem HP).

Ne spreglejte