Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2009,
22.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 2. 4. 2009, 22.22

8 let

Hamilton in McLaren ujeta na laži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) vztrajajo, da so v moštvu McLaren zavajali komisarje dirke za VN Avstralije, prejšnji konec tedna v Melbournu.

Lewis Hamilton je bil diskvalificiran, Jarnu Trulliju pa je bilo vrnjeno tretje mesto, po tem, ko so komisarji dirke še enkrat natančno preučili dogajanje med dirko v času, ko je bil na stezi varnostni avto. Takoj po dirki so zaradi nedovoljenega prehitevanja najprej s 25 sekundnim pribitkom kaznovali Trullija, v četrtek pa le popravili krivico.

"Ko je proti koncu dirke na stezo pripeljal varnostni avto, me je Hamilton prehitel, takoj zatem pa močno upočasnil vožnjo in zapeljal proti robu steze. Mislil sem, da ima težave in ga prehitel, saj kakšne druge možnosti niti nisem imel," je incident po nedeljski dirki opisoval, takrat že/še kaznovani Trulli, ki po zadnjem preurejanju vrstnega reda VN Avstralije zadovoljno pravi: "Pravici je zadoščeno!"

Komisarji dirke so kazen Hamiltonu opravičili s tem, da je moštvo McLaren Mercedes na sestanku po dirki lagalo, češ, da svojemu dirkaču ni nihče naročil, naj Trullija spusti predse. Kot dokazno gradivo so priskrbeli posnetek radijskega pogovora med Lewisom Hamiltonom in njegovim moštvom, iz katerega se lahko razbere, da stvari le niso tako črno-bele. V času, ko je bil na stezi varnostni avto in je Jarno Trulli zapeljal s steze, se je začela prava zmeda, med drugim so Hamiltonu jasno naročili, naj Italijana spusti predse. To je bilo po mnenju Fie dovolj za diskvalifikacijo. Hamilton naj bi že v enem prvih intervjujev po dirki razlagal, kako je dobil ukaz naj Trullija spusti predse, kmalu zatem na uradnem sestanku z vodstvom dirke, pa je to zanikal.

"Na zaslišanju nismo lagali," pa očitke kategorično zavrača šef ekipe McLaren Mercedes Martin Whitmarsh, ki je priznal le, da je moštvo napravilo napako, ko komisarjem ni predložilo celotnega posnetka pogovora s Hamiltonom. Whitmarsh trdi, da je prišlo do zmede: "Lewis nas je obvestil, da je prehitel Trullija, nas pa je zaskrbelo, ker je to storil v času, ko je bil na stezi varnostni avto. V tistem trenutku pač nismo vedeli, da je Trulli naredil napako in zapeljal s steze, Lewis pa je imel zato popolnoma legitimno pravico, da ga prehiti. Menili smo, da je še najvarnejše, če Trulliju vrne pozicijo."

Zaplet je skrajno nenavaden, očitek vodstva dirke Hamiltonu in njegovi ekipi pa dokaj neprepričljiv. Vse skupaj je prej posledica zmede - v času, ko dirkač iz boksov dobiva kopico ukazov, za segrevanje zavor, pnevmatik, polnjenje sistema KERS, … -, kot kakšne premišljene zvijače, zato je ogorčenje Hamiltona in njegovih navijačev lahko razumeti. Moštvo McLaren Mercedes se na odločitev ne bo pritožilo.

Ne spreglejte