Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 4. 2021,
17.23

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Lewis Hamilton Max Verstappen Formula 1

Nedelja, 18. 4. 2021, 17.23

3 leta

F1, VN Emilije Romanje

Kaotično dirko dobil Verstappen, Hamilton kljub napaki drugi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
Max Verstappen | Max Verstappen (Red Bull) je dobil drugo dirko sezone. | Foto Guliverimage

Max Verstappen (Red Bull) je dobil drugo dirko sezone.

Foto: Guliverimage

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec druge dirke sezone svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji za VN Emilije Romanje v Imoli je bil drugi branilec naslova Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), tretji pa njegov rojak Lando Norris (McLaren).

Današnja dirka je imela veliko junakov in tragičnih junakov, ni pa bilo skorajda nikogar, ki ne bi delal napak. A še najmanj, čeprav je bil po vrnitvi na stezo blizu zdrsu tudi on, jih je Verstappen, ki je tako ob koncu dokaj zanesljivo dobil dirko. Za Nizozemca je to prva letošnja zmaga in skupno 11. v karieri.

Dirka je potekala v zahtevnih razmerah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dirka je potekala v zahtevnih razmerah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

A pot do najvišje stopničke je bila težka. Začetek je sicer obetal klasični obračun, ki ga ljubitelji formule 1 pričakujejo v tej sezoni; Verstappen je po dobrem startu prišel s tretjega mesta mimo moštvenega sotekmovalca Sergia Pereza, nato je prišel še mimo Hamiltona, čeprav sta se dirkača že takrat rahlo dotaknila.

Hitro je posredoval tudi varnostni avto po nesreči Nicholasa Latifija in Nikite Mazepina, sin sedemkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja Mick je v dežju zadel ogrado, a je še lahko nadaljeval.

Hamilton se je z veliko sreče rešil

Po prvih postankih je kazalo, da bo Hamilton lahko ulovil Nizozemca, a je nato naredil veliko napako. Med poskusom prehitevanja enega od tekmecev za krog je namreč slabo ocenil razmere in zapeljal s steze, se dotaknil ograde, nato pa potreboval veliko časa, da se je izkopal iz peska in s poškodovanim prednjim krilcem nadaljeval pot do boksov.

Takrat se je zdelo, da nima več možnosti za vrh. Toda posredno mu je nato pomagal moštveni sotekmovalec Valtteri Bottas. Krog pozneje je namreč pri veliki hitrosti trčil z Williamsovim Britancem Georgeom Russellom. Na srečo sta dirkača ostala nepoškodovana, a so morali dirko za pol ure prekiniti, da so stezo očistili. Vpletena dirkača, Russell je skušal prehitevati po desni, a je pri tem zapeljal na mokro travo in ga je nato odneslo v tekmeca, sta po nesreči obtoževala eden drugega. Oba dirkača sta po trku tudi "obračunala", Russell je Bottasa nič kaj prijateljsko udaril po čeladi, Bottas pa mu je v zameno pokazal sredinec.

Valtteri Bottas po trku | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Valtteri Bottas po trku Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Verstappen ohranil vodstvo, Hamilton se je prebil naprej

Ko se je dirka nadaljevala, je miren zadnji del Verstappen - po trenutku strahu, ko je v krogu za ogrevanje komajda še ujel dirkalnik, da ni zdrsnil s steze - pripeljal do vodstva in nato zmage, Hamilton pa se je z devetega mesta moral prebijati naprej. To mu je dobro uspevalo, prebil se je že tudi do mest na stopničkah, na koncu pa tri kroge pred ciljem prehitel še Norrisa za danes največ, kar je lahko osvojil.

"Prvič po dolgem času se mi je zgodilo, da sem naredil takšno napako. Težko se je bilo vračati, a po drugi strani sem imel nekaj zanimivih bojev," je po dirki dejal Hamilton.

"Kar velik izziv je bila današnja dirka, še posebej na začetku. A mislim, da smo vse naredili prav, razen tistega trenutka pri ponovnem startu," je nastop ocenil Verstappen.

V seštevku SP sta po dveh dirkah Verstappen in Hamilton, ki sta prvo dirko končala v obrnjenem vrstnem redu, povsem skupaj, zdaj ima Hamilton 44 točk, Verstappen pa 43. Tretji je Norris s 27.

Max Verstappen in Lewis Hamilton | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Max Verstappen in Lewis Hamilton Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za najhitrejšimi sta danes končala oba Ferrarijeva voznika, Charles Leclerc je bil četrti, Carlos Sainz pa peti, šesti je bil Daniel Ricciardo v drugem McLarnu.

Precej slabe volje je bil spet Sebastian Vettel. Nekdanji svetovni prvak, ki po slovesu od Ferrarija išče nove izzive z Astonom Martinom, je imel pokvarjeno dirko, zaradi težav z zavorami je startal iz boksov, dobil dodaten kazenski postanek, v zadnjem krogu pa po težavah z menjalnikom zapeljal s steze in končal na skromnem 15. mestu.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Portugalske v Portimau drugega maja.

Izidi, 63 krogov (309,049 km):
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)       2:02:34,598
 (povp. hitrost: 151,991 km/h)
 2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)          + 22,000
 3. Lando Norris (VBr/McLaren)               23,702
 4. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)            25,579
 5. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)               27,036
 6. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)           51,220
 7. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri)            52,818
 8. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)*         56,908
 9. Kimi Räikkönen (Fin/Alfa Romeo         1:04,772
10. Esteban Ocon (Fra/Alpine)              1:05,704
...
najhitrejši krog:
Lewis Hamilton (60.; 1:16,702)

*Opomba: Lance Stroll, označen z zvezdico (*), je po dirki prejel petsekundno kazen zaradi nepravilnega prehitevanja.

SP skupno (2):
- dirkači:

 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)       44
 2. Max Verstappen (Niz/Red Bull)       43
 3. Lando Norris (VBr/McLaren)          27
 4. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)       20
 5. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)      16
 6. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)          14
 7. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)      14
 8. Sergio Perez (Meh/Red Bull)         10
 9. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri)        6
10. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)      5
...
- konstruktorji:

1. Mercedes     60
2. Red Bull     53
3. McLaren      41
4. Ferrari      34
5. AlphaTauri    8
6. Aston Martin  5
7. Alfa Romeo    2
8. Alpine        1

F1 od leta 2022 v Miamiju

Vodstvo formule 1 je danes na uradni spletni strani objavilo, da se najelitnejša dirkaška karavana v letu 2022 vrača na Florido. Tam je nazadnje dirka potekala leta 1959, promotor tekmovanja v Miamiju je s formulo 1 podpisal desetletno pogodbo. Združene države Amerike bodo tako od prihodnje sezone gostile dve dirki.

Datum preizkušnje za zdaj še ni znan, je pa predsednik F1, Italijan Stefano Domenicali namignil, da bo bržčas dirka v Miamiju potekala v drugi četrtini tekmovalnega obdobja.

Proga bo potekala v bližini stadiona Hard Rock, ki je dom moštva ameriškega nogometa Miami Dolphins in je doslej gostil šest dvobojev za prestižni super bowl. Steza bo dolga 5,41 kilometra z 19 ovinki ter dvema dolgima ravninama, na katerih bodo hitrosti presegle 320 km/h, upoštevajoč vse tehnične spremembe za sezono 2022.

Preberite še:

Lewis Hamilton
Sportal Hamilton do 99. pole-positiona
Max Verstappen
Sportal Verstappen najboljši na zadnjem prostem treningu
Valtteri Bottas
Sportal Mercedesa najhitrejša v Imoli
Ne spreglejte