Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
22. 3. 2012,
15.51

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MotoGP Jerez

Četrtek, 22. 3. 2012, 15.51

8 let, 2 meseca

Bo Rossiju in Ducatiju v Jerezu uspel kvalitativen preskok?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta vikend (23.-25. marec) se bo v Jerezu prvič pred sezono 2012 pomerilo vseh 21 dirkačev kraljevskega razreda: 12 z MotoGP prototipi in 9 s CRT 'mašinami'.

To bo zadnji test pred novo sezono, ki bo štartala s prvim prostim treningom VN Katarja 5. aprila. Prvega letošnjega zmagovalca bomo dobili tri dni kasneje. Zanimivo bo videti, kakšna bodo razmerja moči. Na drugih letošnjih testiranjih v Sepangu je Yamaha svoj zaostanek za Hondo zmanjšala iz 0,591 sekunde na 0,329. A takšen dosežek je uspel Yamahinemu zasebniku Andrei Doviziosu in ne svetovnemu podprvaku in tovarniškemu dirkaču Jorgeju Lorenzu (0,404). 'Napačen' dirkač je bil najhitrejši tudi pri Ducatiju. Zasebnik Hector Barbera je Ducatijev deficit za Hondo zmanjšal iz 1,217 sekunde na 0,758. A to je kaj slaba tolažba za tovarniškega voznika Valentina Rossija, ki je le za malenkost izboljšal svoje čase (iz 1,217 na 1,077).

Na zadnjih testiranjih v Jerezu, ki bodo na sporedu ta vikend, bo imel vsak dirkač svoje ambiciozne cilje. Branilec naslova svetovnega prvaka Casey Stoner bo skušal še tretjič zapored svojim tekmecem v podzavest vcepiti velikansko strahospoštovanje, kar bi mu lahko izjemno koristilo v prvenstvu. Dani Pedrosa bo naredil vse, da stopi Avstralčevo prednost, ki znaša nekaj manj kot dve desetinki sekunde. Če primerjamo prvi in drugi test v Sepangu, je Španec izredno napredoval (iz 0,649 sekunde deficita na 0,175). Svetovni podprvak Jorge Lorenzo si bo najprej skušal pridirkati naziv najboljšega Yamahinega dirkača, nato pa se vsaj vriniti med Hondin tovarniški dvojček, kar mu je uspelo na prvem testu v Sepangu. Ben Spies bo moral postreči z velikim prebojem, če bo hotel konkurirati najboljšim. Fant je nazadoval: na prvem testu je za Stonerjem zaostal 0,888 sekunde, na drugem pa 0,959. Ducatijev Rossi se namerava spustiti pod sekundo zaostanka in da mu bo končno uspel kvalitativen preskok. Zasebniki, ki dirkajo s poltovarniškimi motorji, imajo še eno lepo priložnost, da izkoristijo za zdaj še dokaj enakovredne pogoje s tovarniškimi dirkači. Trenutno imajo namreč na voljo bolj kot ne enake 1000-kubične motocikle, zato so bolj konkurenčni kot bi sicer bili. Ko pa bodo v teku sezone začeli prihajati novi deli, jih bodo logično najprej dobili tovarniški vozniki in šele nato zasebniki. Če sploh. Razlika se bo temu primerno povečevala.

Na zadnjem merjenju moči pred letošnjo sezono MotoGP bo zanimivo opazovati, česa so sposobni dirkači iz t.i. CRT ekip, ki jih je 9. Pričakovati gre, da bo znova najhitrejši Colin Edwards, ki bo tekmoval s Suterjevo šasijo in BMW-jevim motorjem. Američan je svoj deficit iz prvega do drugega testa v Sepangu enormno zmanjšal: iz 5,115 na 3,208. Bo v Španiji že ujel nekatere poltovarniške dirkače?

Ne spreglejte