Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
28. 2. 2015,
10.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Manor

Sobota, 28. 2. 2015, 10.12

8 let

Bo Manor-Marussia ujel letalo za Melbourne, kjer bo prva dirka f1?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mednarodna avtomobilistična zveza je moštvu Manor-Murussia z uvrstitvijo na seznam konstruktorjev v letošnji sezoni formule 1 dala možnost, da nastopi že na prvi dirki v Melbournu.

Petek, 27. februar, ko je FIA objavila dokončen seznam nastopajočih v prvenstvu 2015 v formuli 1, bi lahko za ekipo Manor-Marussio pomenil ponovno rojstvo in najpomembnejši korak k vrnitvi v šport. Ekipa ima zdaj natančno teden dni časa, da svoj lanski dirkalnik prilagodi tehničnim pravilom, ki bodo veljala za letošnjo sezono, dirkalnik mora uspešno prestati obvezne teste trčenja (t.i. crash testi), spakirati opremo in ujeti let za Avstralijo, ki je predviden za prihodnji petek, 6. marca.

Da namerava Manor nastopiti na prvi dirki sezone, ki bo 15. marca v Melbournu, potrjuje njegova rezervacija termina za teste trčenja pri FIA, ki bodo 5. marca. Torej le dan prej, preden bodo letala, ki bodo prevažala dragocen tovor formule 1, poletela proti Avstraliji. Manor-Marussia je že vplačala štartnino za letošnjo sezono formule 1 v višini pol milijona ameriških dolarjev, za prvega dirkača pa prijavila Willa Stevensa, ki mu mora FIA podeliti še superlicenco za dirkanje, čeprav je na lanskem finalu v Abu Dabiju že tekmoval s Caterhamom. Najresnejša kandidata za drugo prosto mesto naj bi bila McLarnova varovanca Kevin Magnussen in Stoffel Vandoorne.

McLaren ostaja tehnološki partner Manor-Marussie, čeprav mu je ekipa dolžna več kot 10 milijonov evrov. McLaren bo tako ekipi še naprej dobavljal elektroniko in ji dal v uporabo tudi svoj vetrovnik. Za podobno politiko se je odločil tudi Ferrari (tudi njemu je ekipa dolžna več kot 10 milijonov evrov), ki bo Manor-Marussii v letošnji sezoni dobavil svoje lanske motorje, a le pod pogojem, če bo ekipa 10 milijonov evrov plačala vnaprej, je poročal nemški Auto Motor und Sport. Tako McLaren kot tudi Ferrari upata, da bo ekipa preživela in jima poplačala vse dolgove. Če bi končala v stečaju, bi lahko iztržila le del svojih terjatev.

''Če bodo deset sekund počasnejši, bi bilo bolje, da se sploh ne bi vrnili''

In kdo so rešitelji Manor-Marussie? Najprej je svojo identiteto razkril nekdanji šef Sainsburyja Justin King. Zdaj je jasno, da bo britanski konzorcij, ki je podprl projekt vrnitve Manorja v formulo 1, vodil Stephen Fitzpatrick. Možakar je direktor britanskega dobavitelja elektrike in plina Ovo Energy. Manor-Marussia bo dirkal z britansko dirkaško licenco, s čimer bodo počastili nove lastnike moštva, pa tudi ustanovitelja moštva Johna Bootha, ki je odstopil svoje prostore v Yorkshiru. Tam bo sedež moštva in tovarna za dirkalnike formule 1, potem ko so nekdanjo tovarno v Banburyju prodali Haasu, ki se bo formuli 1 pridružil v prihodnji sezoni.

A vse našteto še ni nobeno zagotovilo, da bo načrtovano vstajenje od mrtvih Manor-Marussie dejansko uspelo. Dejstvo je, da bo njen dirkalnik, četudi bo prilagojen tehničnim pravilom letošnje sezone, obupno počasen. Tekmeci so namreč v zimskem premoru v svojih dirkaških predstavah napredovali tudi do dve sekundi. ''Če bodo deset sekund počasnejši, bi bilo bolje, da se sploh ne bi vrnili,'' je za f1-insider.com poudaril Williamsov dirkač Felipe Massa. Če se bo to res zgodilo, Manor-Marussie sploh ne mogel nastopiti na dirki, saj na kvalifikacijah ne bo izpolnil predpogoja – 107 odstotkov najboljšega časa. A FIA je že velikokrat dovolila dirkati tudi tistim dirkačem, ki niso izpolnili tega pogoja.

Izvšni direktor formule 1 Bernie Ecclestone se boji, da so novi investitorji skovali reševalni načrt Manor-Marussie predvsem zaradi tega, da bi se dokopali do denarne nagrade v višini 45 milijonov evrov, ki jih je z devetim mestom v lanski sezoni zaslužilo moštvo. ''Ecclestone je nove lastnike moštva prosil, naj na banki deponirajo isto vsoto denarja, s čimer bodo dokazali, da je projekt resen. Do zdaj je bila vložena le desetina tega zneska,'' je za Auto Motor und Sport razkril Michael Schmidt.

Za zdaj je jasno samo to, da na štartu v Melbournu ne bo ekipe Caterham, ki ni našla poti iz stečaja in katere premoženje bodo z marcem začeli prodajati na dražbah. Prva se bo zgodila 11. in 12. marca, ko bodo naprodaj kolesa, komponente, orodje, pa tudi lanski dirkalniki. Izklicna cena za dirkalnik, ki ga je na lanskem finalu v Abu Dabiju upravljal Kamui Kobajaši, je 25 tisoč evrov. Dražbe so načrtovane tudi za april in maj.

Ne spreglejte