Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2007,
18.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 18.14

8 let

V New Yorku bo ''vroče''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo, 4. novembra bo na sporedu maraton v New Yorku. Lanski zmagi bosta branila Brazilec Marilson Gomes dos Santos in Latvijka Jelena Prokopčuka, ki je zmago slavila tudi leta 2005.

Vendar bo obraniti naslov za oba izjemno težka naloga, saj bodo na štartu številna znana imena. Med moškimi bo tako nastopilo enajst atletov, ki so že pretekli maraton pod dvema urama in desetimi minutami. Poleg Brazilca so med njimi Martin Lel iz Kenije, ki je v New Yorku že zmagal leta 2003, ima pa še dve odmevni zmagi z londonskega maratona (2003, 2007).

Južnoafričan Henrick Ramaala je v New Yorku stal na najvišji stopnički leta 2004, medtem ko je leto kasneje za nekaj centimetrov izgubil boj proti nekdanjemu svetovnemu rekorderju Paulu Tergatu. Od evropskih tekačev, ki bodo nastopili, ne gre spregledati olimpijskega prvaka iz Aten, Italijana Stefana Baldinija, v boj za zmago pa se lahko vmešajo še Maročan Abderrahim Goumri, Ukrajinca Dimitrij Baranovski in Aleksandr Kuzin, Kenijca Stephen Kiogora in Rogers Rop

Čeprav naj bi bil moški del tekme zelo napet, pa gledalce v ženskem teku čaka prava drama. Latvijka Prokopčuka bo napadala tretji zaporedni naslov, a bo za slednjega morala premagati najhitrejši maratonki vseh časov. Svoj nastop sta namreč potrdili Britanka Paula Radcliffe in Kenijka Catherine Ndereba, ki si skupaj lastita kar šest od sedmih najboljših časov na maratonski razdalji.

Radcliffova je slavila na šestih od sedmih maratonov na katerih je nastopila., zdelala jo je le vročina na olimpijskem maratonu v Atenah, kjer ni prišla do cilja. Ndereba je pred dobrima dvema mesecema v Osaki postala svetovna maratonska prvakinja, osebni rekord 2:18,47 pa ima iz leta 2001. Omenjenim trem tekmovalkam lahko štrene premešajo še Rusinja Petrova, Romunka Tomescu-Dita, Kenijka Kosgei ter legendarna etiopijka Gete Wami…

Novost na maratonu je tudi opustitev ''tempo'' tekačev, ki skrbijo za rekordne dosežke, kar bo boje naredilo še zanimivejše.

Ne spreglejte