SiolNET. Sportal Atletika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štirje najboljši dosežki na svetu, Romanova deveta

3

termometer

Na mednarodnem atletskem mitingu v nizozemskem Hengelu so bili doseženi štirje letošnji najboljši dosežki na svetu. Sonja Roman v teku na 1500 m z osebnim rekordom na prostem deveta.

Zmagala je Etiopijka Gelete Burka (3:58,79), tretja na dvoranskem SP v Valencii leta 2008, pred Rusinjo Ano Alminovo, zlato na DEP v Torinu (4:01,54), ter Kenijko Violo Kibiwot (4:02,70), peto na OI v Pekingu; vse tri so dosegle prve tri čase sezone na svetu.

"To je bila 'nora' tekma, saj je teklo 19 zelo močnih tekmovalk. Zato je bilo veliko prerivanja in je bilo težko neovirano teči. Bilo je veliko menjav ritma in sem morala teči od prve do tretje proge. Na taki tekmi še nisem tekla. Vem, da bi lahko na običajni tekmi z manjšim številom tekmovalk tekla še hitreje. Vendar enostavno ni bilo prostora," je pojasnila Romanova, tretja z letošnjega dvoranskega evropskega prvenstva v Torinu, ki je s časom (4:06,93) postavila osebni rekord na prostem. Hitreje je tekla le na dvoranskem mitingu v Stockholmu leta 2007.

Poleg Burke so najboljše izide sezone postavili še Churandy Martina (Nizozemski Antili) na 100 m, Ali Abdosh (Etiopija) na 5000 m in Irving Saladino (Panama) v skoku v daljino.

Martina prvič pod 10,00

Martina je "kraljevsko" disciplino na 100 metrov odtekel v času 9,97, atleti s črne celine pa so znova blesteli na srednjih progah. V preizkušnji na 5000 metrov je letošnji najboljši čas na svetu dosegel 21-letni Etiopijec Ali Abdosh (12:59,56), ki je prehitel izkušenejša Kenijca Augustina Chogeja (13:00:79) in Eliuda Kipchogeja (13:00:91).

V skoku v daljino je letošnjo najboljšo atletsko znamko postavil panamski atlet Irving Saladino, ki je v dobrih razmerah - v hrbet mu je pihal veter z močjo 0,8 metra na sekundo - "pristal" pri 8,56 metra.

''Gebre'' brez rekorda

Legendarni etiopijski tekač Haile Gebrselassie je v eni uri želel preteči daljšo razdaljo kot v Ostravi leta 2007, ko je s pretečenimi 21.285 metrov postavil svetovni rekord. Sprva je kazalo na idealne vremenske razmere, a je kasneje začelo pihati, tekače pa je večkrat zmotil celo rahel dež. Kamlu je bilo jasno, da bo rekord ostal nedotaknjen. ''Mr. Hengelo'' kot so Gebrselassia poimenovali njegovi navdušenci na Nizozemskem je pretekel 20.822 metrov.

Sudanec Abubaker Kaki je dobil tek na 800 metrov ter s časom 1:43,10 le za stotinko sekunde zaostal za svojim najboljšim izidom sezone na svetu. Odlična rezultata sta dosegla tudi drugouvrščeni Maročan Amine Laalou (1:43,36) in Kenijec David Rudisha na tretjem mestu (1:43,53). Olimpijski podpravk, Kenijec Asbel Kiprop je s časom 3:34,45 zmagal v teku na 1500 metrov - disciplini, v kateri je nastopil tudi dvakratni olimpijski prvak Kenenisa Bekele, ki pa ni pritekel do cilja. Iz neznanih razlogov je odstopil na polovici proge.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin