Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
8. 4. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Sonja Roman maraton Dunaj

Petek, 8. 4. 2016, 19.00

6 let, 6 mesecev

Podaja se v neznano, a upa, da se bo vse srečno izteklo

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Sonja Roman na LJ maratonu 2015 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska atletinja Sonja Roman bo v nedeljo na Dunaju nastopila na svojem prvem maratonu. Čeprav se podaja v neznano, pa verjame, da lahko izpolni normo za olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Nekoliko lažja olimpijska maratonska norma je zanimanje vzbudila tudi pri slovenski rekorderki na 1500 metrov Sonji Roman. Čeprav je Prekmurka že nekaj časa razmišljala o daljših razdaljah, najbolj ji diši 5000-metrska, pa je po lanskem nastopu na ljubljanskem maratonu, kjer je zmagala v teku na deset kilometrov, prvič s trenerjem Jozsefom Babinyeczem beseda nanesla tudi na maraton.

 

Odločitev je hitro padla, a zmeda z normo ji ni bila všeč

"Spraševala sva se, ali sem dovolj pripravljena in on je bil prepričan, da mi lahko uspe tudi brez izključno maratonskega treninga. Tedaj je bila norma še 2;42:00, nato so jo prestavili na 2;45:00, kar je iskreno povedano za olimpijske igre res preslabo, a tudi dejstvo, da je Olimpijski komite Slovenije končno normo postavil šele februarja, mi ni všeč. Takrat sem bila ravno na pripravah na Portugalskem in ko sem povedala tujim atletom, da je bila norma določena šele zdaj, so se smejali. Res pa sem sama v boljšem položaju, ker me nastop še čaka in vem, kaj je moja naloga, medtem ko je bila Daneja (Grandovec, op.p.) prikrajšana. Sama moram le teči pod njenim rezultatom, ki je 2;40:23," je dejala nekdanja evropska dvoranska podprvakinja v teku na 1.500 metrov.

 

Na tekmi bo imela svojega narekovalca tempa

Sprva je želela nastopiti na maratonu v Hannovru, kjer je proga lahka, a ji je nekdanja nemška maratonka svetovala, naj se raje odloči za Dunaj, kjer je veliko več tekačev in manj možnosti, da na progi ostaneš sam.

V sklopu priprav je odlično odtekla dva polmaratona. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V sklopu priprav je odlično odtekla dva polmaratona. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Pozneje sem za nekaj maratonskih nasvetov prosila tudi Romana Kejžarja, zadnji pa mi je ponudil tudi pomoč Urbana Jereba. Ta naj bi se sam ponudil za narekovalca tempa, za kar sem mu zares hvaležna. Tako bo on skrbel za pravi tempo in pijačo, če jo bom potrebovala, moja naloga pa je samo slediti njegovemu tempu. S tem se bom tudi izognila napaki prehitrega štarta," je v pogovoru za Sportal dejala Romanova, ki je pred nastopom opravila dva odlična testa na polmaratonski razdalji.

 

Najprej je v italijanski Gorici tekla 1;15:52, čeprav je imela želodčne težave in je opravila en nepredviden postanek, nato pa je v nemškem Paderbornu kljub vetrovnim razmeram tekla 1;13:49 in izpolnila normo za evropsko prvenstvo v Amsterdamu.

Na začetku teka moram biti predvsem strpna, da ne začnem prehitro. Upam, da ne bo kakšnih presenečenj. Paziti moram na tirnice od tramvajev, da se mi ne zgodi kaj nepredvidljivega kot na primer Kosovelju v Linzu, ko je stopil v luknjo. Sicer pa mislim, da mi bo prvi maraton najlažje teči, saj ne vem, kaj me čaka.

Ne bo se prelevila v maratonko, normo želi tudi na 5.000 metrov

Izkušena 37-letna tekačica pa se ni prelevila v maratonko, saj se bo po nastopu na Dunaju spet preusmerila na tekmovanja na stezi. Olimpijsko normo želi namreč postaviti tudi v teku na 5.000 metrov.

Po maratonu na Dunaju se bo spet preusmerila na štadionska tekmovanja. | Foto: Peter Kastelic Po maratonu na Dunaju se bo spet preusmerila na štadionska tekmovanja. Foto: Peter Kastelic

"Konec maja bom nastopila na mitingu v Hengelu, kjer bom poskusila postaviti normo tudi v tej disciplini. Če bi normi postavila v obeh disciplinah, bi v Riu raje nastopila v teku na 5000 metrov. A sprva želim normo v maratonu, da si zagotovim mesto v olimpijski reprezentanci in se s tem otresem prvega bremena. Potem bo tudi na stezi lažje. Preveč rada tekmujem, da bi po Dunaju na naslednjo tekmo čakala do Ria," je še dodala Romanova, ki bo v primeru izpolnjene norme na 5.000 metrov v tej disciplini nastopila tudi na evropskem prvenstvu v Amsterdamu.

Ne spreglejte