Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
20. 10. 2013,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 20. 10. 2013, 16.10

8 let

Krevs in Romanova državna prvaka v cestnem teku

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Slovenj Gradcu je v okviru teka miru ob dnevu OZN potekalo tudi državno prvenstvo v cestnem teku na 10 km. Prepričljivo sta zmagala Sonja Roman (Štajerska) in Mitja Krevs (Kladivar Celje).

V Slovenj Gradcu se je v vseh kategorijah zbralo prek 600 tekačev in tekačic, ki so lahko uživali v prelepem jesenskem vremenu. Osrednji dogodek je bil tek na 10 kilometrov, kjer se je po mnogih letih zbrala odlična konkurenca. Prišli so tako najboljši tekači s steze, kot tisti, ki se raje preizkusijo na maratonskih in polmaratonskih razdaljah.

Maratonec Tone Kosmač je v prvih kilometrih poskrbel, da se je vodilna skupina takoj razbila na prafaktorje, a je davek hitrega tempa plačal tudi sam. Mitja Krevs in Rok Puhar sta mu namreč uspela slediti in sta v cilj pritekla pred njim. Predvsem Krevs, trenutno najhitrejši slovenski atlet na 1500 metrov, je v drugem delu proge prevzel pobudo in si do cilja nabral kar zavidljivo prednost. Semafor v cilju se je ustavil pri 29:55, kar je odličen rezultat za 10-kilometrsko progo.

"Začetek tekme je bil precej hiter, a sem uspel slediti, v drugo polovico pa sem lahko pretekel v svojem ritmu. Današnja tekma je služila kot test pred Ljubljanskim maratonom, saj je vsa priprava usmerjena v tek na 21 km, kjer želim izboljšati osebni rekord 1;07:25. Upam, da bom imel na progi kakšnega tekača za pomoč pri diktiranju tempa. Po tekmi v Ljubljani bom najbrž na isti razdalji nastopil še v Palmanovi," je dejal Krevs, za katerim je še ena uspešna sezona: "S sezono sem zadovoljen, manjkala je predvsem pika na i v obliki nekoliko boljšega rezultata v teku na 1500 metrov. Vseeno sem tako v osrednji disciplini kot teku na 800 metrov izboljšal osebna rekorda in verjamem, da lahko naslednje leto naredim še korak naprej." Puhar, ki je v cilj pritekel kot drugi, je s časom 30:29 neuradno popravil tudi državni rekord za mlajše člane.

Nekoliko manj konkurence je bilo pri dekletih, kjer je bila Sonja Roman razred zase. Kljub postanku na stranišču, kjer je izgubila slabo minuto, je zmagala s skoraj tremi minutami naskoka. Maratonka Daneja Grandovec je imel smolo na štartu, kjer je v gneči padla in predčasno končala svoj nastop. Je pa zato drugo mesto osvojila njena sestra Mojca, ki je na tretjem mestu prehitela Tino Čačilo.

"Tekme v tem obdobju služijo predvsem kot trening za naslednjo dvoransko sezono. Morda bom nastopila tudi na evropskem prvenstvu v krosu, čeprav mi po resnici povedano 8-kilometrski kros ne diši. Bo pa zagotovo dobro z vidika, da samo ne treniram, ampak s krosi nekoliko razbijem monotonost," je po zmagi dejala Romanova, ki bo tudi na Ljubljanskem maratonu nastopila na 10 kilometrov: "Nisem se še prijavila, tako da upam, da mi bodo šli organizatorji na roko in mi pustili nastopiti."

Ne spreglejte