Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
9. 6. 2016,
10.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Kim Collins diamantna liga

Četrtek, 9. 6. 2016, 10.51

6 let, 7 mesecev

Pred mitingom diamantne lige v Oslu

Kiprop po novo zmago v Oslu, lahko veteran Collins pomete z mlajšimi šprinterji?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Asbel Kiprop Oslo 2015 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sedmi miting letošnje diamantne lige bo gostila norveška prestolnica. Vremenska napoved je ugodna, tako da si lahko obetamo izjemne rezultate. V Oslu ne bo slovenskega predstavnika.

Igre Bislett vsako leto v Oslu postrežejo z vrhunskim atletskim dogodkom in danes ne bo nič drugače. Šestnajst disciplin mitinga diamantne lige bo poskrbelo, da gledalcem na štadionu Bislett, kjer je bilo v preteklosti postavljenih že več kot 50 svetovnih rekordov, ne bo dolgčas.

Kako hiter bo tokrat zimzeleni Collins?

V teku na 100 metrov ne bo nekaterih najbolj znanih imen svetovnega šprinta, a bodo vseeno nastopili kar trije tekači, ki so se letos že spustili pod mejo desetih sekund. Eden od njih je Kim Collins, ki je pred dobrim tednom pri 40 letih s časom 9,93 postavil osebni rekord.

Kim Collins se pri 40 letih enakovredno kosa s precej mlajšimi konkurenti. Lahko v Oslu celo zmaga? | Foto: Getty Images Kim Collins se pri 40 letih enakovredno kosa s precej mlajšimi konkurenti. Lahko v Oslu celo zmaga? Foto: Getty Images

Šprinter z otočja Sv. Krištof in Nevis bo poskušal ugnati Američana Ameerja Webba in Michaela Rodgersa, ki sta letos postavila časa 9,94 in 9,97. V vse boljši formi je tudi mladi Kanadčan Andre de Grasse, ki je lani na svetovnem prvenstvu osvojil bron.

Kipropu še peti tek na (sanjsko) miljo?

Muktar Edris bo v močni konkurenci lovil novo zmago. | Foto: Reuters Muktar Edris bo v močni konkurenci lovil novo zmago. Foto: Reuters

Vrhunec mitinga v Oslu je običajno tek na miljo, poimenovan "Dream Mile". Kenijec Asbel Kiprop je v Oslu v tej disciplini zmagal že štirikrat, glavni favorit pa je tudi letos. Narekovalcem tempa so naročili zelo hiter začetek, tako da si lahko obetamo najhitrejši čas letošnje sezone.

Podobno velja za moški tek na 5000 metrov, kjer bo letošnjo tretjo zmago na mitingih diamantne lige lovil Etiopijec Muktar Edris. Čaka ga težko delo, saj so na štartu še številni drugi odlični afriški tekači.

Zanimivo tudi v tehničnih disciplinah

Zelo zanimivo bo tudi v tehničnih disciplinah. V skoku ob palici se bosta pomerila olimpijski prvak, Francoz Renaud Lavillenie, in svetovni prvak, Kanadčan Shawn Barber, v metu kopja - disciplina je bila na mitingu v Oslu v preteklosti izjemno priljubljena zaradi domačina Andreasa Thorkildsna, ki je letos končal kariero - pa se bodo pomerili olimpijski prvak Keshorn Walcott s Trinidada, svetovni prvak, Kenijec Julius Yego, in letos najdaljši, Nemec Thomas Röhler.

Kenijka bo napadala svetovni rekord

Lahko postavi svetovni rekord? | Foto: Reuters Lahko postavi svetovni rekord? Foto: Reuters

Prvič bo poleg moškega teka na miljo na sporedu tudi ženski tek na miljo. Kenijka Faith Kipyegon bo poskušala postaviti svetovni rekord, ki ga s časom 4:12,56 drži Svetlana Masterkova. Morda bo svetovni rekord ogrožen tudi v teku na 3000 metrov z zaprekami, kjer bo nastopila svetovna prvakinja Hyvin Kiyeng, ki je v Eugenu za najboljšo znamko vseh časov zaostala le za dobro sekundo.

Eden od vrhuncev bo še ženski tek na 200 metrov, kjer se bosta pomerili najboljši s svetovnega prvenstva, Nizozemka Dafne Schippers in Jamajčanka Elaine Thompson. Od tehničnih disciplin bodo na sporedu skok v višino, skok v daljino in met diska. Tu bo svojo prevlado poskušala obdržati Hrvatica Sandra Perković.

Urnik tekmovanja:
18.20 - disk (ž)
18.55 - troskok (m)
19.15 - palica (m)
19.30 - krogla (m)
20.00 - višina (ž)
20.03 - 400 m ovire (m)
20.15 - 3000 m zapreke (ž)
20.35 - 400 m (ž)
20.40 - kopje (m)
20.45 - daljina (ž)
21.12 - 100 m ovire (ž)
21.20 - 100 m (m)
21.30 - milja (m)
21.40 - 200 m (ž)
21.50 - milja (ž)

Ne spreglejte