Je ta ameriški najstnik naslednik Boltove ere? #video

Noah Lyles je ime, ki si ga gre zapomniti. Mladi, komaj 19-letni ameriški šprinter je navdušil na drugem mitingu diamantne lige v Šanghaju, kjer je s časom 19,90 zmagal v teku na 200 metrov.

Noah Lyles se je izstrelil med zvezde svetovnega šprinta.

Noah Lyles se je izstrelil med zvezde svetovnega šprinta. Foto: Reuters

Za Noaha Lylesa najbrž še niste slišali, a vse kaže, da boste v prihodnosti še velikokrat.  Ameriški šprinter je star komaj 19 let, letos pa je začel tekmovati tudi na članskih tekmovanjih. Navdušil je že ob prvem nastopu na diamantni ligi in kljub vetru v prsi (-0,4 m/s) tekel odličnih 19,90 in za seboj pustil nekaj zvenečih imen svetovnega šprinta.

Svetovni mladinski prvak in mladinski olimpijski prvak

Noah, ki ima zelo nadarjenega tudi eno leto mlajšega brata Josephusa, ki je prav tako lani presedlal med profesionalne atlete, je v mladinski kategoriji osvojil praktično vse. Leta 2014 je v Nandžingu postal mladinski olimpijski prvak v teku na 200 metrov, lani pa še svetovni mladinski prvak v teku na 100 metrov in v štafetnem teku 4 x 100 metrov.


Oglejte si njegov izjemen tek v Šanghaju (tudi komentatorja nista mogla verjeti):


Običajno je prehod iz mladinske v člansko kategoriji najtežji, a očitno ameriškemu šprinterju ne dela preglavic. V Šanghaju se konkurence namreč ni ustrašil, saj je krepko za seboj pustil drugo uvrščenega rojaka LaShawna Merritta, dobitnika štirih olimpijskih medalj in enajstih medalj s svetovnih prvenstev, med katerimi ni niti ene bronaste.

"Zelo sem navdušen. Tudi v nadaljevanju sezone se bom posvetil teku na 200 metrov. Mislim, da sem tu najmočnejši. V načrtu imam še nastop na mitingu diamantne lige v Rimu, čaka pa me tudi nastop na ameriških kvalifikacijah. Definitivno sem navdušen nad začetkom sezone in upam, da bom pokazal še več," je po zmagi dejal Lyles.

Tako hiter, kot je bil pri teh letih Bolt

Poglejmo, kako hiter je bil pri njegovih letih aktualni svetovni rekorder v teku na 100 in 200 metrov Usain Bolt. Jamajčan je pri 19 letih 200 metrov pretekel v času 19,88, kar je le dve stotinki hitreje od mladega Američana. Ob temu je imel Bolt nekaj pomoči vetra.

Bo imel Usain Bolt še v letošnji sezoni v njem velikega konkurenta? Bo imel Usain Bolt še v letošnji sezoni v njem velikega konkurenta? Foto: Reuters

Lyles pa bržkone še ni tekel najhitreje v tej sezoni, ki se šele začenja. Časa, da nadoknadi še ti dve stotinki sekunde, ima do 18. julija, ko bo dopolnil 20 let. Ob tem naj poudarimo, da je Bolt v naslednjih letih naredil velik napredek, saj je en dan preden je dopolnil 22 let, na olimpijskih igrah v Pekingu že tekel 19,30.

Mladi Američan ima vsekakor potencial, da postane eden najboljših šprinterjev v zgodovini. Na to namigujeta tudi njegova tehnika in postava, ki prav tako nekoliko spominjata na jamajško strelo. Če bo še nekoliko zrasel, lahko postane njegov pravi naslednik. Jamajčan se namreč po letošnji sezoni poslavlja od atletskih stez.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano