Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
19.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 19.52

8 let

Etiopska prevlada na gorskem teku v Nigeriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Etiopijca Habtamu Fikadu in Mamitu Deska sta zmagovalca 5. mednarodnega gorskega teka na jugovzhodu Nigerije, ki slovi po največjem denarnem skladu v tej tekaški disciplini.

Tek je štel tudi kot 1. afriško prvenstvo v gorskem teku (le v moški kategoriji), privabil pa tudi nekaj odličnih atletov in atletinj. Tako je v ženski konkurenci nastopila Etiopijka Meselech Melkamu, ki je na letošnjem svetovnem atletskem prvenstvu v Berlinu osvojila srebrno odličje v teku na 10.000 metrov. V isti disciplini je s časom 29:53,80 tudi lastnica afriškega rekorda, ki ga je postavila letos v Ultrechtu in zasenčila celo veliko uspešnejši rojakinji Meseret Defar in Tirunesh Dibabo.

Bržkone je bil to njen prvi nastop na gorskem teku, neizkušenost s podobnih tekmovanj pa je terjala svoj davek. ''Gre za zahteven gorski tek. Na šestem kilometru sem začutila bolečine v trebuhu. Za nekaj trenutkov sem se morala ustaviti, preden sem lahko spet nadaljevala. Ta tekma zahteva posebno pripravo,'' je v cilju 11,25 kilometrov dolge proge z 810 metri višinske razlike dejala Melkamujeva, ki se je morala zadovoljiti s tretjim mestom (49:54).

Prva je v cilj, ki leži na 1600 metrih nad morjem, pritekla Etiopijka Mamitu Deska (49:12), ki se je javnosti prvič predstavila na letošnjem svetovnem prvenstvu v krosu, kjer je končala na 12. mestu: ''Čeprav je proga dolga le 11 kilometrov, zahteva trud polmaratonskega tekača. Vesela sem zmage na svojem prvem obisku v Nigeriji.'' Le sekundo za njo je ciljno črto prečkala še ena Etiopijka Mestawat Tufa. Slednja ima veliko več izkušenj od zmagovalke, saj se lahko pohvali s srebrnim odličjem s svetovnega prvenstva v krosu leta 2008, na letošnjem SP v polmaratonu pa je bila peta.

Svetovnemu prvaku drugo mesto

Zelo napeto je bilo tudi v moški konkurenci, saj so se prvi štirje tekači razvrstili v petnajstih sekundah. Zmagal je Etiopijec Habtamu Fikadu (42:03), ki je za osem sekund prehitel aktualnega svetovnega prvaka v gorskem teku Geoffreyja Kusura iz Ugande.

''Vesel sem, da sem uspel ponovno zmagati. Tu sem slavil leta 2007, lani pa nisem imel dobre sezone in sem bil tretji,'' je dejal zmagovalec, ki je na letošnjem SP v krosu končal na odličnem petem mestu. Tretji je bil s časom 42:14 Kenijec MacDonald Ondara.

Zmagovalca sta v žep pospravila vsak po 50.000 ameriških dolarjev, celotni denarni sklad pa je znašal 245.500 dolarjev.

Ne spreglejte