Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
28. 3. 2014,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

polmaraton Zersenay Tadese

Petek, 28. 3. 2014, 14.15

8 let

Če bo ubežal Kenijcem, bo osvojil šesto zlato

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V soboto bo v Kopenhagnu potekalo svetovno prvenstvo v polmaratonu. Svetovni rekorder Zersenay Tadese, ki je osvojil že pet zlatih medalj, bo lovil še šesti naslov.

Eritrejec Zersenay Tadese je kralj polmaratonske razdalje. Poleg petih naslovov svetovnega prvaka in skupno kar 12 medalj si lasti tudi svetovni rekord, ki ga je leta 2010 postavil v Lizboni (58:23). V danski prestolnici bo napadal šesti naslov, a pot do njega bo vse prej kot lahka. Na štartni listi je kar sedem tekačev, ki je že teklo pod magično mejo ene ure, in še nadaljnjih 8 oseb, ki ima osebni rekord pod 1;01:00. Ker je proga ravna in hitra, si dobrih rezultatov in osebnih rekordov obeta tudi ambasador prvenstva – nekdanji svetovni rekorder v teku na 800 metrov, Danec Wilson Kipketer. Upa celo na napad na svetovni rekord, a je na prvenstvu, kjer šteje uvrstitev in ne rezultat, to težko pričakovati.

Da je Tadese premagljiv, se dobro zaveda Kenijec Wilson Kiprop, saj ga je premagala na prvenstvu v Nanningu pred štirimi leti. To je daleč največji uspeh 26-letnega Kenijca, ki pa je prepričan, da mu lahko ponovno uspe. "Včasih je vsa pozornost usmerjena v enega atleta, a se pojavi nekdo nov in zmaga," razmišlja Kiprop, ki se zaveda, da je krog favoritov precej širok.

Kenijci po sedmi zaporedni ekipni naslov

Čeprav posamične naslove pobira Eritrejec, pa ekipne zmage romajo v Kenijo. Zmagali so kar na zadnjih šestih prvenstvih in tudi letos imajo z omenjenim Kipropom (59:15), Geoffreyjem Kipsangom (58:54), Kennethom Kipropom (59:11), Robertom Kwemoijem (59:19) in Simonom Cheprotom (59:20) odlične možnosti za ponovni uspeh. Vseh pet tekmovalcev ima osebne rekorde krepko pod eno uro. A tudi Tadese bo imel ob sebi odlične kolege iz reprezentance. Nguse Amsolom je letos že tekel 59:39, še dva Eritrejca pa imata osebne rekorde tik nad uro. Močne ekipe imajo še Etiopijci, Japonci in Francozi, a so Kenijci in Eritrejci vsaj na papirju daleč pred drugimi.

Tudi pri dekletih glavne favoritinje prihajajo iz Kenije. Lucy Kabuu ima najboljši osebni rekord, ki znaša 1;06:09. Na štartu bo tudi nekdanja olimpijska podprvakinja in nekdanja svetovna rekorderka v teku na 5000 metrov, Turkinja Elvan Abeylegesse, na štartu pa ne bo zadnje zmagovalke, Etiopijke Meseret Hailu. V boj za najvišja mesta se lahko vmeša tudi kakšna od italijanskih tekačic, saj imajo kar tri osebne rekorde pod 1;08:30.

Ženske bodo štartale ob 12.30, moški pa ob 12.55.

Ne spreglejte