TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
16.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 16.51

8 let, 3 mesece

Slovenski bankirji po mnenju ZPS neodgovorni do strank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da so se storitve v bančnem sektorju v zadnjih letih zelo podražile.

Kot menijo, banke plačilni promet izkoriščajo za enostaven vir zaslužka in nadomestilo za izpade iz obrestnih prihodkov. "V Sloveniji se z redkimi izjemami soočamo s popolno odsotnostjo odgovornosti bankirjev do svojih strank," dodajajo. ZPS v svoji primerjavi med ponudniki bančnih storitev ugotavlja, da lahko t.i. tradicionalni potrošnik (ta, ki z banko posluje na bančnem okencu) letno prihrani dobrih 141 evrov, medtem ko lahko t.i. e-potrošnik (ki se poslužuje elektronske banke) prihrani dobrih 67 evrov. Stroški najvišji pri Banki Koper, najugodnejša Delovska hranilnica Tako podatki glede letnih stroškov v praksi pokažejo, da so ti za tradicionalnega potrošnika najdražji pri Banki Koper (183 evrov), sledijo ji Unicredit, SKB in NLB. Najugodnejša za tradicionalnega potrošnika je pri letnih stroških Delavska hranilnica (41 evrov), sledita ji Hranilnica in posojilnica Vipava ter Hranilnica Lon.

Tudi e-komnitenti na najslabšem pri Banki Koper Za e-komitenta so letni stroški znova najdražji pri Banki Koper (107 evrov), sledijo ji NLB, SKB in Nova KBM. Najugodnejša je glede na primerjavo ZPS tudi za e-komitenta Delavska hranilnica (39 evrov), sledita ji Hranilnica Lon in Banka Sparkasse.

Le vsak četrti posluje z elektronsko banko Sicer pa podatki kažejo, da le vsak četrti potrošnik v Sloveniji posluje z elektronsko banko, medtem ko ostali potrošniki izbirajo poslovalnice, ki se nahajajo v bližini doma ali dela. Ob tem v ZPS opozarjajo, da ponujajo Abanka, Gorenjska banka, NKBM, NLB in Raiffeisen banka cenejše plačilo posebnih položnic na nekaterih bankomatih v lasti banke. Letni prihranek bi tako lahko znašal do 43 evrov.

Storitve so se precej podražile Pri ZPS še ugotavljajo, da so banke tudi v preteklem letu dražile svoje storitve. Tako so letni stroški glede na primerjavo med majem 2008 in septembrom 2009 za tradicionalnega potrošnika najbolj poskočili pri Banki Volksbank (za skoraj 23 evrov), sledijo ji Banka Koper, UniCredit in Nova KBM. Za e-potrošnika pa so ti stroški najbolj porasli pri Unicredit banki (36 evrov), sledijo ji Nova KBM, Banka Koper in NLB.

V primerjavi z novembrom 2005 so mesečni stroški vodenja tekočega računa najbolj porasli pri Banki Celje (za 139 odstotkov) in Deželni banki Slovenije (135 odstotkov).

Ne spreglejte