Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
8. 10. 2017,
6.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Sigourney Weaver

Nedelja, 8. 10. 2017, 6.56

6 let, 6 mesecev

Neustrašna lepotica, ki je v sebi nosila morilsko pošast

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Sigourney Weaver | Foto Reuters

Foto: Reuters

Neustrašna častnica na vesoljski ladji, ki se bojuje proti srhljivi pošasti, zaščitnica afriških goril, ki skrivnostno izgine, in zapeljiva zvitorepka, ki lahkoverne bogataše obere do kosti. To so le ene od vlog hollywoodske zvezdnice Sigourney Weaver.

Sigourney Weaver se je rodila 8. oktobra 1949 v New York kot Susan Alexandra Weaver. Umetniško ime Sigourney uporablja od leta 1963, sposodila pa si ga je od izmišljenega lika Gospodična Sigourney Howard v romanu Veliki Gatsby.



Osmi potnik

Njena prva filmska vloga je bila v komediji Woodyja Allena Annie Hall iz leta 1977. Če se je v Allenovi komediji pojavila le za nekaj bežnih trenutkov, pa je bil dve leti pozneje njen pravi preboj vloga Ellen Ripley v znanstvenofantastičnem filmu Osmi potnik (Alien), kjer se spopada s srhljivo vesoljsko pošastjo.

Vlogo Ripleyeve, ki je ena prvih fimskih akcijskih junakinj, je potem odigrala še v treh filmih. V tretjem delu Osmega potnika Ripleyeva z grozo ugotovi, da v sebi nosi zarodek vesoljske pošasti. 

 Blagajniške uspešnice in pohvale kritikov

Poleg niza filmov o Osmem potniku je Weaverjeva igrala še v številnih blagajniško uspešnih flimov. Od Izganjalcev duhov (Ghostbusters) do Avatarja.

Weaverjeva ni samo igralka, ki je polnila blagajne, cenijo jo tudi kritiki. Precej pohval je tako prejela za vlogo britanske diplomatke v Indoneziji v avstralskem fimu Leto nevarnega življenja (The year of living dangerously) iz leta 1982, kjer je igrala skupaj z Melom Gibsonom

Umorjena zaščitnica goril

Zelo opazna je bila tudi njena filmska upodobitev znane ameriške antropologinje Dian Fossey v filmu Gorile v megli (Gorillas in the mist) iz leta 1988.

Fosseyevo, ki je v Ruandi preučevala gorile, so leta 1985, menda zaradi njenega nasprotovanja divjim lovcem na gorile,  umorili v njeni koči v ruandskem pragozdu.

Komedije, drame in akcijski filmi

Žanski razpon Weaverjeve je precejšen: od akcijskih filmov, dram do komedij. 

Njene najbolj znane komedije so Dave, kjer igra nezadovoljno ženo ameriškega predsednika, Delovno dekle, kjer je zoprna bogatašinja, in Lomilke src, kjer igra prevarantko, ki premami bogataše v zakon, nato pa jih zvijačno obere do kosti. V zadnjem filmu je blestela tudi s svojo izvedbo pesmi Beatlov Back in the USSR.

V primerjavi z drugimi hollywoodskimi zvezdniki je njeno osebno življenje dokaj stanovitno in nedramatično. Že od leta 1984 je namreč poročena s sedem let mlajšim gledališkim in filmskim režiserjem Jimom Simpsonom, s katerim ima 27-letno hčerko Charlotte.

Ne spreglejte