TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
0.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 0.35

8 let

Skupina Future o azilnem sistemu, integraciji in policijskem sodelovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Brdu pri Kranju se je sestala visoka posvetovalna skupina o prihodnosti evropske politike na področju notranjih zadev - skupina Future.

Kot je po srečanju povedal sopredsedujoči skupini, notranji minister Dragutin Mate, so govorili o prihodnji ureditvi azila na ravni EU, integraciji in policijskem sodelovanju. Azilni sistem je potrebno nadgraditi Skupina Future se je tako danes strinjala, da je potrebno obstoječi azilni sistem nadgraditi, pri tem pa razmišljati o možnostih, ki bi na tem področju vzpostavile skupne standarde za azilni postopek v EU. Beseda je tekla tudi o možnostih za preprečevanje zlorabe postopkov za pridobivanje azila ter o Evropskem podpornem uradu, je po srečanju dejal Mate.

Urad bo združeval informacije

Ponovil je, da omenjeni urad ne bo nova agencija ali služba temveč le urad, ki bo združeval informacije, ki jih imajo posamezne članice EU o posamezni državi oziroma okolju, od koder prihajajo azilanti. "To bo koristno tako za velike kot tudi manjše članice EU, ker bodo na enem mestu lahko dobile vse relevantne podatke, povezane z določeno državo," je dejal Mate.

Podobno stališče je izrazil tudi evropski komisar za promet Jacques Barrot, ki je prav tako poudaril, da bo naloga urada zgolj koordinacija obstoječih informacij. Poudaril je tudi, da gre razprava skupine Future v isto smer kot delo Evropske komisije, ki je leta 2007 predstavila zeleno knjigo o prihodnjem skupnem evropskem azilnem sistemu. Komisar je ob tem napovedal, da bo komisija omenjeno knjigo junija letos dopolnila z akcijskim načrtom.

Izpostavili pomen integracije priseljencev

V zvezi z integracijo so člani skupine Future izpostavili pomen integracije priseljencev v družbo. "Integracija ne pomeni asimilacije, integracija pomeni ohranjanje svoje kulture, svojega jezika, svojih vrednot, vendar pomeni tudi sprejemanje vrednot družbe, v katero nekdo pride in želi v njej sodelovati," je poudaril Mate.

Integracija je pogoj za uspeh politike priseljevanja, pa je menil Barrot, ki se je današnjega srečanja skupine Future udeležil, ker nadomešča evropskega komisarja za pravosodje, svobodo in varnost Franca Frattinija. Ta je trenutno na enomesečnem dopustu, saj bo sodeloval na parlamentarnih volitvah v Italiji.

Integracija poteka na kraju samem, v regijah, članicah EU, je še poudaril Barrot. Spomnil je tudi, da je v okviru novega integracijskega sklada EU v obdobju 2007 do 2013 skupno na voljo 825 milijonov evrov za financiranje politike na področju integracije.

Avstrija predstavila svoje zamisli Srečanja skupine se je danes kot gost udeležil tudi avstrijski notranji minister Günther Platter, ki je članom skupine predstavil zamisli, kako namerava Avstrija pristopiti k ukrepom integracijske politike. Mate je prispevek avstrijskega kolega ocenil za zelo dober in menil, da bi lahko nekatere principe iz predstavitve uporabili tudi na ravni EU.

Policijsko sodelovanje je za EU nov izziv

Tema današnjih pogovorov je bilo tudi policijsko sodelovanje. V zvezi s tem je Mate poudaril, da širitev schengna ne širi le prostora svobode in varnosti, temveč tudi prostor prostega pretoka oseb, ki sodelujejo v kriminalnih združbah. To je za EU nov izziv, ki zahteva nove načine odzivanja in nove načine sodelovanja. Skupina Future je bila enotna, da je za takšno sodelovanje in njegovo učinkovitost smiselno izkoriščati službe, agencije, institucije, ki so v EU že ustanovljene in ki dobro delujejo, za boljše sodelovanje pa bi lahko prišlo tudi do njihove nadgradnje.

Skupina Future zbira ideje za pripravo osnutka prihodnje politike Skupina Future je bila ustanovljena februarja 2007, njena naloga pa je zbiranje idej za pripravo osnutka prihodnje evropske politike po letu 2010, se pravi po izteku Haaškega programa. Na rednih srečanjih skupine notranji ministri ter predstavniki Evropske komisije in Generalnega sekretariata Sveta EU razpravljajo o politiki na področju notranjih zadev in možnih usmeritvah v prihodnosti. Gre le za splošne razprave, zato tudi danes skupina ni sprejela nobenih sklepov.

Skupino sestavljajo ministri za notranje zadeve iz držav članic sedanje trojke predsedujočih, ministri iz držav članic prihodnje trojke, minister iz ene izmed predstavnic treh predsedujočih v obdobju od začetka 2010 do junija 2011 ter predstavnik članic EU s področja uporabe običajnega prava.

Na podlagi razprav skupine Future bo pripravljeno poročilo, ki bo vir idej Evropski komisiji za pripravo naslednjega petletnega programa dela na področju notranjih zadev. Med slovenskim predsedovanjem EU je načrtovano še eno srečanje ministrov, sodelujočih v skupini Future. Zaključno poročilo o delu te skupine bo predstavljeno na neformalnem zasedanju notranjih ministrov med francoskim predsedovanjem EU.

Ne spreglejte