Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
9.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 23. 6. 2011, 9.58

7 let, 12 mesecev

Pogačnik: Slovenija bi se morala osamosvojiti od civilizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Oblikovalec slovenskega grba Marko Pogačnik je prepričan, da grb še vedno kakovostno opravlja zaščitno funkcijo in da je vsesplošna kriza globalna težava in plod planetarnih sprememb.

Kakšni so vaši spomini na oblikovanje slovenskega grba? Iz česa ste izhajali? Ukvarjam se z identiteto krajev, dežel in zdravljenjem prostora. Po eni strani sem imel lastne prestave o tem, kdo Slovenija kot krajinska celota sploh je, po drugi strani pa sem čutil, da Slovenija v primeru neizoblikovane identitete in identitetnega znamenja ne bo dovolj močna za izzive, ki jo čakajo. To je nekako tako, kot če človek ne pozna sebe in svoje identitete. Takrat je slaboten in ne more biti ustvarjalen. Grb sem izpeljal iz Plečnikove ideje, ki sem jo našel na hrbtu plašča kipa svete Marije na Bledu iz leta 1934, in vizije Krsta pri Savici Franceta Prešerna. V grbu sem združil zgodovinske elemente, kot so trikotnik treh zvezd z grba Celjskih, Triglav kot tradicionalni simbol slovenske identitete in moški princip ali jang ter vodo kot ženski princip ali jin. Kaj vas je vodilo pri oblikovanju slovenskega grba? Natečaj za slovenski grb je bil razpisan maja 1991 in v tistem obdobju sem iz lastnih sanj razbral, da je moja dolžnost izoblikovati identiteto Slovenije. Ustava je bila že v pripravi, pomembno pa je bilo, da imamo Slovenci tudi svoje identitetno znamenje.

Slovenski grb je oblikovan kot kozmogram. Kaj to dejansko pomeni?

Ukvarjam se z aktivnimi znamenji, ki se imenujejo kozmogrami. Pri teh ne gre za nek dizajn, temveč za energijsko kodo, za ključ, v tem primeru za ključ slovenske identitete. Čutil sem, da bi lahko uporabil tudi znanje, ki sem ga pridobil v zadnjem desetletju, in zato sem pripravil predlog.

Nekoč ste dejali, da nas ta grb ščiti, da deluje aktivno kot zaščita in da dokler nas ščiti, ni potrebe po menjavi. Danes pa se zdi, kot da njegova zaščita popušča. Se je morda iztrošila?

Grb še vedno deluje. Vsesplošna kriza je globalna težava in ne težava Slovenije. Gre za planetarne spremembe in jasno je, da civilizacija kot taka ne more naprej. Vse je zgrajeno na odtujenosti in izkoriščanju narave, nujno moramo razviti drugo civilizacijo. Priča smo sesuvanju temeljev.

Kakšno usodo napovedujete Sloveniji?

Vse je odvisno od tega, kako bo Slovenija zajezila te brzice. Prihajamo v kaotično obdobje.

Še bolj kot nam kaže trenutno?

Seveda. Do razpada, ker ni sposobna živeti. Se pa danes mnogo ljudi trudi vzpostaviti nekaj novega. Tudi slovenski grb je narejen tako, da podpira nekaj novosti, a tega ne vidimo, ker prihaja od znotraj. Mislim, da ne drži, da grb ne deluje. Je pa vse odvisno od tega, kako bo Slovenija sposobna iti skozi to obdobje.

Pred dvema letoma sem objavil Manifest druge osamosvojitve, v katerem sem zapisal, da se mora Slovenija osamosvojiti od civilizacije, ki je civilizacija vojne in izkoriščanja, in to je tisto, kar kaže na prihodnost. S pojmom "druge osamosvojitve" nisem mislil na politični prevrat, temveč na proces duhovne, gospodarske, tehnološke in kulturne osamosvojitve v odnosu do dandanes uveljavljene, a vedno bolj razdiralne globalne civilizacije.

Kako pa se je sploh mogoče osamosvojiti od civilizacije?

Na vseh področjih moramo razvijati alternativne oblike, razviti novo srčno etiko, odgovornost do življenja na vseh ravneh. Biti moramo pogumnejši in se odpreti razsežnostim življenja, ki jih danes zanikamo. Bolje je, da se nekatere stvari podrejo, kot da so stalen vir nesreče …

Ne spreglejte