Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Sreda,
28. 6. 2017,
9.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Natisni članek

osebni podatki osebni dokument Pošta Slovenije

Sreda, 28. 6. 2017, 9.33

6 let, 6 mesecev

Slovenske pošte so po novem zasliševalnice

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Pošta | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Slovenske pošte so že videti prostori obupa, saj jih polni krama vseh vrst, zgarani delavci pa ne dohajajo dolgih vrst čakajočih s položnicami v rokah. Od včeraj je vse skupaj postalo še neprimerno bolj mučno, saj vas bodo po novem še krepko zaslišali pri plačilu.

Želimo vedeti vse o vas!

Dobil sem pošiljki iz tujine in carinska pošta ju je odprla – torej sem prejel pošiljki in še položnici. Ena od njiju je znašala celih pet evrov, ker pošiljka pač ni podlegla carini, druga pa približno 30 evrov.

Stopil sem na pošto in uslužbenka je zahtevala mojo osebno izkaznico, nato pa začela pretipkavati čisto vse podatke po vrsti in me spraševati o kraju rojstva itd. Začudil sem se, čemu? Državi plačujem pet evrov, popisan pa sem od pleše do pet. "Evropa zahteva, da ne bi prali denarja" je pojasnila.


Preberite še:

Delo prihodnosti: med izničenjem in sadizmom
Boj za slovensko kakovost
Ena sama domačija


Za drugo položnico se je postopek ponovil. Uboga uslužbenka je znova morala vtipkati vse podatke z moje osebne izkaznice, kraj rojstva pa si je že zapomnila.

Vrsta za menoj se je potegnila do vrat, pri čemer moram povedati, da že dolgo nisem videl nekoga tipkati tako hitro, kot je to počela tista uslužbenka.

Odhajal sem v šoku – državi plačam pet (5!) evrov in Evropi se zdi to tako sumljivo, da bo neki uradnik v Bruslju pregledoval pošiljatelja in prejemnika, se s tem ukvarjal in porabljal davkoplačevalski denar. Vrsta čakajočih je glasno negodovala: "Prekleta Evropa!"

Zakon

O evropski birokraciji nimam visokega mnenja, ampak da bi sprejeli zakon, ki zahteva popisovanje množice osebnih podatkov, če lastni državi nakažete pet evrov? Halo?

položnica | Foto: Vzemimo torej zakon v roke in ga preberimo. Naprej piše takole:"2/4/b: Ta uredba se ne uporablja za prenose sredstev: (b) ki sredstva prenesejo javnemu organu kot plačilo davkov, kazni ali drugih dajatev v državi članici."

Torej Pošta Slovenije krši zakon, ker od mene zahteva podatke, če plačujem lastni državi.

Kaj pa lahko zahtevajo? Takole piše: "4c: identifikacijska številka stranke ali datum in kraj rojstva."Matično številko dobijo z osebne izkaznice, torej jim ni treba spraševati po datumu in kraju rojstva. Pazite: vmes stoji ALI, pošta pa seveda zahteva oboje!

In nazadnje:"2/5/c: Država članica se lahko odloči, da te uredbe ne uporablja, če (c) znesek prenosa sredstev ne presega 1.000 EUR."Torej se država lahko odloči, da ne gnjavi ljudi, če je znesek manjši od "jurja".

Zakaj zdaj?

Dobro, zakaj smo bolj papeški od papeža? Ker moramo popraviti slab okus v ustih, ki ga je pustilo odkritje o pranju denarja prek NLB: prišlo je za milijardo dolarjev nakazil, ki so šla na 9.000 naslovov. Vodilni so vedeli, skoraj zagotovo tudi predsednik vlade Pahor. Vedeli, a molčali.

In zato, seveda, je treba zdaj ostro udariti, da pokažemo, kaj je red. Upokojenke, ki v rokah stiskajo prepotene svaljke položnic, bodo ure in ure čakale v vrstah in govorile svoje podatke. Slabo plačane uslužbenke bodo pretipkavale do nezavesti, a na srečo se lahko podkrepijo s poceni sladkorjem, ki ga prodajajo v poslovalnicah in se jim šteje k plači.

Za fanatični birokratizem, ki ga imamo Slovenci tako radi, pa seveda nismo sami krivi – Evropa zahteva! Oprostite, ni res. Uredba pravi drugače. To samo pomeni, da lastno birokratsko onaniranje valijo na Evropo in s tem vzbujajo sovraštvo do nje.

Pošta Slovenije

Vodstvo Pošte Slovenije, ki je vsaj v mojem primeru včeraj dvakrat kršilo zakon: mag. Boris Novak, generalni direktor, mag. Andrej Rihter, član poslovodstva, Vinko Filipič, član poslovodstva. Preveriti pa moramo, kdo se je odločil za popisovanje prebivalstva pod zneski 1.000 evrov, ali res država ali kar ti trije gospodje sami.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.

 

V zvezi s kolumno smo 29. junija 2017 prejeli pojasnilo Pošte Slovenije, preberete ga lahko tukaj.   
Ne spreglejte