Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2015,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 26. 2. 2015, 16.05

8 let

Policista Leon in Denis tvegala svoji življenji, da sta iz Drave rešila žensko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborska policista, 27-letni Denis in 28-letni Leon, sta 12. februarja okoli 21.30 brez pomisleka iz mrzle reke Drave rešila žensko, ki je bila že podhlajena.

Precej truda smo vložili v to, da sta mlada policista privolila v pogovor o svojem junaškem reševanju ženske, ta je pred dogodkom policiste poklicala zaradi nasilja v družini. "Zavedava se, da sva izpostavila svoji življenji, a takšno je naše delo," sta pojasnila skoraj v en glas.

Dvanajstega februarja okoli 21. ure so mariborski policisti prejeli klic ženske, ki je trdila, da zunajzakonski partner nad njo izvaja nasilje. "Ker jo je nagnal iz hiše, smo se z žrtvijo dogovorili, da počaka pri pešpoti na Ruški cesti v Mariboru. A je nad Studenško brvjo ni bilo," pripoveduje Denis.

Žrtve nista našla na dogovorjenem kraju Nista se zadovoljila zgolj s prvotnimi ugotovitvami, da žrtve ni na kraju, kjer so se dogovorili, da bo počakala, zato sta se razdelila in začela iskati po okolici. Ko je v trdni temi nista našla, sta "poklicala operacijsko-komunikacijski center, da naj jo pokličejo in preverijo, kje je. Nato sva slišala zvonjenje telefona in glas, ki je prihajal iz bližine reke Drave".

Denis je bil tisti, ki je 50 metrov od Studenške brvi v smeri Koroškega mostu ob betonskem temelju opazil žensko, ki je bila do vratu v reki Dravi. "Z eno roko se je oklepala betonskega dela temeljev. Denis je stopil v vodo in jo prijel za roko ter jo potegnil bliže k obrežju. Z drugo roko se je oklenil kovinske ograje," pripoveduje Leon.

Leon: Ne vem, ali bi se podnevi enako odzvala Sam je za roko prijel Denisa, da mu ne bi zdrsnilo v vodo, nato pa sta s skupnimi močmi iz vode potegnila še žensko. Policista sta premočeno, premraženo in podhlajeno žensko, "ki je bila na koncu s svojimi močmi", spravila po poledenelem in zasneženem delu pešpoti do Studenške brvi.

Nato ju je čakalo še okoli 200 metrov vzpenjajoče se pešpoti do Ruške ceste, kjer sta jo predala reševalcem, ti so jo oskrbeli ter jo odpeljali na pregled v UKC Maribor.

Pri reševanju sta pokazala pogum, temeljitost in vztrajnost, pri tem pa tvegala svoji življenji. "V tistem trenutku seveda ne razmišljaš o tveganju. Tudi občutek, ko nekomu rešiš življenje, je dober. A moram priznati, da ko sem si kraj ogledal naslednji dan pri dnevni svetlobi, ni bilo najbolj prijetno. Ne vem, ali bi enako ravnala tudi podnevi," še iskreno doda Leon.

Ne spreglejte