Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 9. 2014,
10.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 11. 9. 2014, 10.24

6 let, 7 mesecev

Po izgubi službe na delo na internet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Diplomirana bibliotekarka Špela Pipan Lah je bila dobrih deset let zaposlena, potem pa je lani maja ostala brez službe.

Lastniki podjetja, kjer je bila zaposlena, so se odločili, da ji iz poslovnih razlogov službe ne nudijo več.

37-letna mama dveh otrok je ostala pred dilemo: kaj pa zdaj? Poslala je nešteto prošenj, odziva ni bilo, zato se je odločila, da želi sama krojiti svoj poslovni dan. Hkrati si je želela ostati doma in imeti službo na dosegu roke ter zmanjšati čas, ki ga je porabila z vožnjo do službe in nazaj.

Večino sem se naučila sama Špela pravi, da si je v življenju včasih treba upati. Odločitev je padla in odpravnino, ki jo je dobila v prejšnji službi, je vložila v nov projekt – ustvarila je svojo spletno trgovino.

"Na začetku sem bila seveda zmedena, saj mi o spletni trgovini zares ni nihče znal nič ali zelo malo svetovati. Usedla sem se za računalnik in sama poiskala večino informacij. V pomoč mi je bila tudi teta, ki ima računovodski servis in mi je dala precej napotkov, kako se lotiti zadeve," pove sogovornica, ki izpostavlja tudi pomoč prijatelja, ki je sodeloval pri izdelavi spletne strani.

Zakaj ravno spletna trgovina? "Ker se mi zdi, da je ta niša pri nas še neizkoriščena, veliko je potenciala."

Kaj sploh je Mala – Mali? " Mala-Mali je razposajen prostor za otroke in otroke po srcu. Prostor za vse, ki so jim ljubi risani junaki in hkrati želijo kupovati kakovostne, licenčne, a cenovno dostopne izdelke," odgovarja Špela.

Špela izdelke izbira glede na trenutno popularnost določenega risanega junaka. V času, odkar ima svojo spletno trgovino, je dodobra spoznala, kaj si otroci želijo. "Veliko časa porabim za raziskovanje: kaj otroke zanima, katere risanke gledajo, kateri liki so aktualni in zanimivi," dodaja.

Veliko želja pa ji zaupajo tudi stranke same, kot pravi, pa ima doma tudi dva super svetovalca na tem področju – sinova Marcela (7) in Erazma (5), ki poznata vse risane junake, tudi tiste "za punce".

Strankam moraš ponuditi nekaj več Špela je z odzivom strank zelo zadovoljna. Kot pojasnjuje, si je na začetku zastavila cilj, koliko naročil na dan si želi dobiti, zdaj pa se ta cilj vedno znova spreminja.

"Mislim, da se stranke počasi navajajo na ponudbo, so vesele, nekatere celo vzhičene, da so končno našle izdelke, ki jih drugje ni mogoče dobiti," pove samostojna podjetnica.

Sicer pa se posla vsak dan znova uči: "Stranke si želijo vsak dan nekaj novega, ponudbo je treba vedno spreminjati, ponujati in izpostavljati nove izdelke, kar predstavlja izziv in motivacijo."

Hkrati pa dodaja, da moraš biti v takem poslu prilagodljiv: "Če stranka kliče, da nujno potrebuje darilo za rojstni dan, se že najde način, da se recimo dobiva na pol poti, ali pa se kako drugače dogovorimo, da težavo rešimo."

Ljudje na kupovanje prek spleta še niso navajeni Pogosto se po Špelinih besedah dogaja, da potencialni kupci pregledajo spletno stran, ne upajo pa si izdelkov naročiti, saj izkušenj s spletnim naročanjem nimajo: "Zgodi se, da me pokličejo na telefon in se želijo dogovoriti za osebni prevzem."

Tudi sicer si Špela prizadeva, da je osebnega stika čim več, da je odzivna in hitro reagira, saj "se le tako lahko na trgu preživi".

Pa prihodnost? "V roku dveh let bi želela odpreti tudi klasično trgovino, nekje v bližini doma, in pozneje tudi koga zaposliti," pove Špela, ki je še prepričana, da je "vedno pravi čas za igro".

Ne spreglejte