FOTO: Z nekaj dobre volje lahko odvečna hrana pride v prave roke

Eden izmed primerov dobre prakse, kam z odvečno hrano, je zagotovo tudi vsakodnevno oskrbovanje socialno šibkih skupin s toplimi obroki.

1 / 9

Foto: Bor Slana/siol.net

2 / 9

Foto: Bor Slana/siol.net

3 / 9

Foto: Bor Slana/siol.net

4 / 9

Foto: Bor Slana/siol.net

5 / 9

Foto: Bor Slana/siol.net

6 / 9

Foto: Bor Slana/siol.net

7 / 9

Foto: Bor Slana/siol.net

8 / 9

Foto: Bor Slana/siol.net

9 / 9

Foto: Bor Slana/siol.net

Humanitarno nevladno društvo Hrana za življenje, slovenska enota mednarodne vegetarijanske humanitarne organizacije Food for Life Global, v sodelovanju z vegetarijansko restavracijo Govinda's tako približno štiri leta vsakodnevno, razen ob nedeljah, ko restavracija ne deluje, oskrbuje varovance zavetišča za brezdomce na Poljanski cesti, od letos pa tudi varne hiše društva Stigma. Vsak večer po sedmi uri jim tako dostavijo okoli 18 obrokov.

Dnevno topel obrok deli deset prostovoljcev

"Zavetišče za brezdomce ima svojo kuhinjo, vendar so zraven njega še trije kontejnerji s približno 18 posteljami in za te brezdomce pripeljemo hrano mi," pojasni Uroš Colja, koordinator humanitarnega društva Hrana za življenje. Ob tem poudari, da dnevno delajo s približno desetimi prostovoljci.

"Pozitivne izkušnje našega delovanja v teh letih so, da so ljudje zadovoljni, ker dobijo vsaj enkrat na dan topel in dober obrok. Zanimivo pa je, da so določeni brezdomci res kralji ulice, ker se znajo kar dobro znajti in včasih se zdi, da je hrana za njih manjša stiska kot drugi socialni in zdravstveni vidiki," pove Colja.

Pri nevladni organizaciji Hrana za življenje dejavno deluje deset prostovoljcev, nekoliko manj dejavno 20, za kakšne posebne in časovno omejene projekte pa lahko po Coljevih besedah sestavijo ekipo s približno 50 ljudmi. Njihova struktura, kot pravi, je zelo raznolika, saj pri njih delujejo tako študentje, zaposleni kot tudi nezaposleni, starostno povprečje pa je približno 30 let. Mednarodna organizacija dnevno razdeli več kot 1.500.000 obrokov Mednarodna organizacija Food for Life, katere zibelka je Indija, je največja vegetarijanska nevladna organizacija, ki deluje v več kot 60 državah sveta in katere prostovoljci dnevno razdelijo več kot 1.500.000 obrokov odvečne hrane.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano