TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 15.25

8 let

SDS na obisku Gorenjske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kot so se ob obisku Gorenjske strinjali poslanci SDS, ima regija velik razvojni potencial, a ta ni izkoriščen v tolikšni meri, kot bi lahko bil.

Prevelika centralizacija v Sloveniji, pomanjkanje pokrajinskega nivoja in slabše in počasnejše črpanje evropskih sredstev za regionalne projekte so le nekateri pokazatelji, ki so jih zaznali ob obisku. Gospodarska kriza je po besedah predsednika SDS Janeza Janše spremenila marsikaj, ponekod na Gorenjskem pa je položaj veliko slabši, kot bi lahko bil tudi zato, ker nekatera tranzicijska in postranzicijska prestrukturiranja niso bila dokončana in ker nekateri infrastrukturni projekti niso bili realizirani v realnem času. Brezposelnost v regiji bi se lahko še povečala Ob tem je Janša dodal, da so pred dvema letoma v okviru vladnega obiska regije zaznali pomanjkanje delovne sile, danes pa je slika povsem drugačna. Konec leta 2009 je bilo na Gorenjskem, kot je dejal, skoraj 7000 brezposelnih, kar je enkrat več kot leto poprej. Največjo brezposelnost je zaznati v Radovljici in Škofji Loki, pa tudi Kranju. Trenutni trendi pa po njegovih besedah kažejo, da bi se lahko število brezposelnih v regiji še povečalo.

Kot prednost v regiji in velik potencial Janša vidi v velikem odstotku študentov, a so strukturno slabše razporejeni, saj je preveč družboslovcev in premalo tehničnih in naravoslovnih usmeritev. Gorenjska ima po njegovih besedah relativno dobro razvito tudi telekomunikacijsko infrastrukturo, a je zaznati velike neizkoriščene priložnosti. Prav tako je v regiji veliko neizkoriščenih industrijskih površin.

Janša: V turizmu bi lahko bil izkoristek še boljši Izpostavil je tudi bogato naravno danost Gorenjske, ki regiji med drugim omogoča razvoj turizma, a meni, da bi bil lahko tukaj izkoristek še boljši. Kot je pojasnil, beležijo na Gorenjskem večje povpraševanje kot pa je ponudbe. Ena od priložnosti Gorenjske so v prihodnje tudi novi trendi, med njimi zagotovo ekoturizem, kjer Janša vidi izjemne dodane vrednosti. V gospodarstvu bi lahko bilo po njegovem mnenju več malih in srednjih podjetij. Kot dober znak za regijo pa se je zagotovo pokazala tudi odprava schengenske meje, ki je ponudila nove možnosti sodelovanja, je dejal.

"Predlagali smo rešitve, dosegljive v mesecu dni" Sicer pa je Janša tudi spomnil, da so v stranki v okviru paketa ukrepov za izhod iz krize predlagali takšne rešitve, ki so kratkoročne narave, dosegljive v mesecu dni in ki dajejo gospodarstvu in družbi začetni impulz. Tudi zato so premieru Borutu Pahorju dali mesec dni časa, da glede na v DZ sprejet sklep o temeljiti proučitvi paketa ukrepov SDS, pretehta njihove rešitve. V kolikor večjih sprememb ne bo, bo svet stranke SDS proučil možnosti, kako postopati v prihodnje.

"Sedanja vlada že začetih projektov ne pelje naprej" Sicer pa poslanci ugotavljajo, da sedanja vlada že začetih projektov ne pelje naprej; med temi so po besedah Branka Grimsa tudi izgradnja in posodobitev nekaterih odsekov cest na Gorenjskem, pa tudi projekta Gorki in Cero.

Prepričani so v svoj paket ukrepov za izhod iz krize V okviru obiska je v Kranju potekala še javna tribuna z naslovom Boj proti krizi je boj za nova delovna mesta. Kot so menili govorniki tribune, bi bilo treba razbremeniti gospodarstvo, ob tem pa se strinjali, da njihov paket ukrepov za izhod iz krize ponuja ustrezne rešitve. Janša je med drugim menil, da je razvojna dimenzija Slovenije zastala, saj bi, če bi se osredotočili v razbremenitev gospodarstva ter investiranje v nove programe, danes lahko bolj optimistično zrli v prihodnost. Kot je dejal, ima eno izgubljeno delovno mesto večkratne multiplikativne učinke, obenem pa vsak zaposleni obratno, pozitivne učinke.

Poslanec in nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak je pojasnil, da so paket ukrepov pripravili zato, da zapolnijo vrzel, ki jo je vlada naredila, v njih pa predlagajo tudi rešitve, kako zagotavljati in ustvarjati nova delovna mesta. V SDS menijo, da bi bilo treba za razbremenitev gospodarstva omejiti javno porabo tudi tako, da bi zniževali davčne in administrativne obremenitve. A kot je dodal Vizjak, se sedanja vlada oklepa logike, da bo s sedanjimi davki vsaj nekaj denarja steklo v državno blagajno. Ob tem pa, kot je še menil, ljudje zaradi velike stopnje brezposelnosti ne bodo več toliko trošili denar, posledično pa bo na voljo manj denarja iz naslova davkov.

Černač: Slovenija v zadnjem letu nazadovala bistveno bolj, kot bi lahko Poslanec Zvonko Černač pa je menil, da je Slovenija v zadnjem letu bistveno bolj nazadovala, kot bi lahko. Ena izmed večjih trenutnih težav je po njegovem mnenju slabo koriščenje evropskih sredstev. Kot je dejal, so v okviru obiska videli tudi nekatere uspešne projekte črpanja evropskih sredstev, denimo Planica ali Slovenski planinski muzej, a po nastopu mandata sedanje vlade je nastala po njegovem mnenju praznina, saj novih projektov ni.

Kritike sprememb v zdravstvenem sistemu Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič pa je opozorila predvsem na morebitne spremembe v zdravstvenem sistemu. Kot je menila, bi bilo, v kolikor bo do tega prišlo, nedopustno, da mati, ki denimo koristi bolniški dopust za nego bolnega otroka, nadomestila za to ne bo prejela.

Janša: Več zaposlenih, več denarja za pokojnine Sicer pa je Janša med drugim še dejal, da je bila Slovenija lani tista država, ki je v evroobmočju najbolj padla. Ob tem je med drugim postregel s podatkom, da predstavljajo pomemben vir proračuna trošarine, ki so se v zadnjem letu povečale za 50 odstotkov. Prav tako je dejal, da je bilo v Sloveniji ob zadnji menjavi oblasti 60.000 brezposelnih, medtem ko jih je danes že več kot 100.000. Glede pokojnin je menil, da je pomembno, da imamo čim več zaposlenih, saj več zaposlenih pomeni, da bo plačanih več prispevkov in bo tako tudi več denarja na voljo za pokojnine. Če bo brezposelnost naraščala, bo tudi manj denarja za pokojnine.

"Upam, da bodo naši predlogi ukrepov kaj pomagali" Na vprašanje iz občinstva, kako bodo pristopili k naslednjim volitvah za to, da si bodo zagotovili zmago, pa je Janša dejal, da če bo Pahorjeva vlada nadaljevala s svojim sedanjim delom, bo naslednji mandat težak za katero koli vlado. In to je po njegovem mnenju tudi glavni izziv in premislek, o katerem je treba razmišljati. Njihovi predlogi ukrepov za izhod iz krize predstavljajo korak proti temu, zato upa, da bodo kaj pomagali.

Poslušajte avdio prispevek:

Ne spreglejte