TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
9.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 9.53

8 let

Raiffeisen Banka: Delničarji NKBM naj delnice držijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Analitiki Raiffeisen Banke na podlagi finančnega modela in ovrednotenja NKBM obstoječim delničarjem NKBM priporočajo, naj delnice NKBM držijo.

Ciljna cena delnice NKBM znaša 38,60 evra, medtem ko je njena vrednost na Ljubljanski borzi konec minulega trgovalnega tedna znašala 38,34 evra, kaže njihova analiza.

Kot so nedavno sporočili iz Raiffeisen Banke iz skupine Raiffeisen Zentralbank, so njihovi analitiki v sodelovanju z Raiffeisen Centrobank v finančnem modelu za NKBM predpostavili 17-odstotno rast kreditov prebivalstvu in 10-odstotno rast kreditov podjetjem do leta 2010.

Privatizacija NKBM označena za uspešno

Do tega leta so za NKBM predvideli v povprečju 7,3-odstotno rast dobička. Predpostavili so tudi umiritev rasti poslovanja predvsem na račun turbulenc, ki po ameriški krizi s hipotekarnimi posojili pretresajo kapitalski trg. Privatizacijo NKBM so označili za uspešno, napovedano dokapitalizacijo v višini 30 milijonov evrov pa kot nujno za njeno nadaljnjo rast.

Medtem pa so se analitiki Erste Bank posvetili pregledu bančnega sektorja v JV Evropi. V številnih državah nizka stopnja posojil zagotavlja osnovo za visoko stopnjo rasti posojil v prihodnjih letih. Glavni spodbujevalci rasti posojil v večini držav so hipotekarna in potrošniška posojila. Glede depozitov so analitiki ocenili, da so ti na Češkem in Hrvaškem že na relativno visoki ravni, na nastajajočih bančnih trgih pa se precejšnja količina denarja še vedno shranjuje "v nogavici".

Banke JV Evrope niso vpletene v drugorazredne posle

Posledice krize s hipotekarnimi posojili učinkujejo na globalno gospodarstvo in na bančni sektor. "Za razliko od številnih akterjev iz ZDA in zahodne Evrope pa banke JV Evrope niso vpletene v drugorazredna ali z njimi povezana vlaganja, zato jim ni treba odpisovati premoženja," so poudarili. Na področju financiranja pa je kriza prizadela likvidnost valute evro. Tako je financiranje z namenom zagotavljanja rasti premoženja za razumno ceno v zadnjih nekaj mesecih postalo resen problem, so navedli.

Ne spreglejte