TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 7. 2010,
19.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 7. 2010, 19.05

8 let

Propadajoča Riklijeva vila znova ostala brez državne pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Blejska občina, turistični delavci, prebivalci in obiskovalci Bleda že leta pričakujejo obnovo propadajoče Riklijeve vile. Lastnik Mark Oman si vilo želi obnoviti, vendar za to nima dovolj sredstev.

Oman je kandidiral tudi na razpis ministrstva za kulturo, ki pa je vlogo že večkrat zavrnilo. V minulih dneh je zavrnilo tudi Omanovo pritožbo. Kot je zatrdil Oman, se bo obnove vile lotil kljub temu, da je ostal brez državnih sredstev. Ima namreč dovolj lastnih sredstev, da bo po koncu poletne sezone začel z rušitvenimi deli. V skladu z določili zavoda za varstvo kulturne dediščine naj bi po Omanovih načrtih od vile ostalo le ustrezno zavarovano pročelje, medtem ko bodo oba stranska zidova, zadnji zid in preostanek strehe porušili. Rešitelj bi bil tudi soinvestitor Kdaj bodo rušitvenim delom sledila gradbena dela, Oman še ne ve. Pravi, da bo čas obnove Riklijeve vile odvisen tudi od uspeha apartmajev, ki jih gradi v Podkorenu. Tam Oman tudi še čaka na eno izmed dovoljenj, ko pa bo apartmaje lahko začel tržiti, si obeta, da bo iz tega naslova dobil tudi nekaj denarja za obnovo oziroma ponovno gradnjo Riklijeve vile. Rešitelj bi bil tudi soinvestitor, pojasnjuje Oman, ki se je v preteklosti že pogovarjal s predstavniki Casinoja Bled, vendar niso našli skupnega jezika.

Za celotno obnovo potrebnih 1,2 milijona evrov Za celotno obnovo Oman potrebuje 1,2 milijona evrov, samo za zagon gradnje pa od 600.000 do 700.000 evrov. Od ministrstva za kulturo si je Oman nadejal 200.000 evrov za gradbena in 100.000 evrov za restavratorska dela, vendar je bil tudi na novem razpisu neuspešen, prav tako kot že pred tremi leti.

Ministrstvo obnove noče podpreti zaradi družine Oman? Takšno odločitev ministrstva je Oman po dosedanjih izkušnjah že pričakoval, saj je prepričan, da ministrstvo ne bo podprlo obnove, dokler bo Riklijeva vila v lasti njihove družine. Njegov oče je namreč razvpiti Nicholas Oman, ki živi v Avstraliji, kjer so ga pred štirimi leti zaradi pedofilije obsodili na šest let zapora, v Sloveniji pa ga čaka sojenje zaradi utaje davkov. Kljub temu bo Mark Oman, ki si v vili želi urediti stanovanje, spominsko sobo o zdravilcu Arnoldu Rikliju in gostinski del z restavracijo, še poskušal kandidirati na sredstva ministrstva.

Župan razočaran nad odnosom države Omanu pri tokratnem razpisu ni pomagala niti pritožba, v kateri so predstavniki občine in blejskega turizma obrazložili pomen obnovljene vile za Bled. Blejski župan Janez Fajfar je zato razočaran nad odnosom ministrstva oziroma države.

"Lastniki morajo poskrbeti za vilo ne glede na ministrstvo" Direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar pa je po drugi strani prepričana, da bi Omanovi morali vilo adaptirati ne glede na pridobitev državnih sredstev. "Če so pač lastniki take nepremičnine na obali Blejskega jezera, potem pričakujemo, da bodo to obnovili z ministrstvom ali brez," je poudarila.

Štravs Podlogarjeva je izpostavila, da bi bilo za Bled ne glede na vsebine prenovljene vile veliko že to, da bi namesto sramote na Blejskem jezeru nastala lepa, urejena stavba. Spomnila je, da se že leta in leta govori o obnovi vile in dodala, da bi bila prijetno presenečena, če se bo vendarle kaj premaknilo v tej smeri.

Ne spreglejte