TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
8.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 8.19

8 let

Prenos okužbe tudi znotraj Velike Britanije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oblasti v Nemčiji in na Škotskem so potrdile prvi primer okužbe pri osebah, ki nedavno nista bili v Mehiki, prvi primer prašičje gripe pa sta potrdila tudi Danska in Hongkong.

Danski urad za varovanje zdravja je sporočil, da so v državi potrdili prvi primer prašičje gripe v tej državi. Direktor omenjenega danskega inštituta Jesper Fisker je pojasnil, da so primer prašičje gripe potrdili pri ženski, ki se je v sredo vrnila iz New Yorka. Bolnica se po njegovih besedah dobro počuti, do 6. maja pa jo bodo imeli v izolaciji in na opazovanju. Danski minister za zdravje Jakob Axel Nielsen je medtem zatrdil, da je država dobro pripravljena na prašičjo gripo. V tej državi so doslej zabeleži 28 domnevnih primerov okužbe z virusom prašičje gripe, v vseh pa je šlo za posameznike, ki so se nedavno vrnili iz Mehike in ZDA.

Hongkong: Okužbo potrdili pri mehiškem državljanu O prvem primeru te bolezni poročajo tudi iz Hongkonga. Kot je pojasnil vodja hongkonške uprave Donald Tsang, so primer prašičje gripe potrdili pri nekem mehiškem državljanu, ki je v četrtek preko Šanghaja prispel v Hongkong. V bolnišnico so ga sprejeli v četrtek, njegovo zdravstveno stanje pa je stabilno.

Škotska in Nemčija potrdili prvi primer gripe pri osebah, ki nista potovali v Mehiko Oblasti na Škotskem pa so potrdile prvi primer prašičje gripe v Veliki Britaniji pri nekom, ki ni nedavno potoval v Mehiko. 24-letni Graeme Pacitti je bil v stiku z mladoporočencema Iainom in Dawn Askham, ki sta bila ta teden prva potrjena primera prašičje gripe na Otoku, potem ko sta se vrnila z medenih tednov v Mehiki. Skoraj istočasno pa je britansko ministrstvo za zdravje potrdilo še en primer prašičje gripe, in sicer na severozahodu Anglije. Skupaj so sedaj v Veliki Britaniji potrdili deset primerov, sedem v Angliji in tri na Škotskem.

Za to gripo je namreč zbolela bavarska medicinska sestra, ki je skrbela za bolnika z omenjeno boleznijo. Ženska, ki je medtem že okrevala, je tako po osebi v Španiji drugi tak primer v Evropi. Bavarsko ministrstvo za zdravje je potrdilo, da gre tako za četrti potrjeni primer prašičje gripe v Nemčiji in prvi primer prenosa s človeka na človeka v državi, saj medicinska sestra nedavno ni bila v Mehiki, kjer je bolezen izbruhnila.

Skupaj so sedaj v Veliki Britaniji potrdili deset primerov, sedem v Angliji in tri na Škotskem. V Nemčiji so potrdili štiri primere, v Španiji 13, po enega v Izraelu, na Danskem, Nizozemskem, v Švici in Avstriji, kjer tako kot na Poljskem sumijo na nove primere bolezni.

V 11 državah že 331 potrjenih primerov WHO, ki je v sredo zvečer povišal stopnjo nevarnosti pandemije prašičje gripe na peto od skupaj šestih stopenj, kar pomeni, da se virus trajno širi s človeka na človeka v najmanj dveh državah, je še sporočil, da je število potrjenih primerov prašičje gripe po svetu naraslo na 331, o njih pa po navedbah organizacije poročajo iz 11 držav. Ti podatki so sicer v nasprotju s podatki nekaterih nacionalnih oblasti.

Je moralo preteči osem dni? Direktor mehiškega nacionalnega epidemiološkega centra, Miguel Angel Lazana je sicer kritiziral WHO, da se je prepočasi odzval na opozorila o izbruhu bolezni, ki se je nato prelevil v globalno zdravstveno krizo. Lezana je povedal, da je že 16. aprila Panameriško zdravstveno organizacijo opozoril na netipične primere gripe in pljučnice v državi, vendar je trajalo osem dni, da je WHO izrazil resno zaskrbljenost nad dogodki in opozoril, da bi izbruh lahko pripeljal do pandemije.

Mehika: Oblasti potrdile 328 primerov okužbe Medtem ko WHO pravi, da je za prašičjo gripo v Mehiki, kjer so zaradi epidemije ustavili številne gospodarske in družabne dejavnosti, ker so zaprli številna podjetja in ustanove, potrjeno zbolelo 156 ljudi, za posledicami virusa H1N1 pa naj bi jih umrlo devet, je namreč mehiški minister za zdravje Jose Angel Cordova sporočil, da se je število primerov prašičje gripe v državi povzpelo na 328, medtem ko je zaradi bolezni umrlo 15 oseb. Po nepotrjenih podatkih naj bi bilo smrtnih žrtev več kot 160.

Število obolelih se stabilizira Mehiške oblasti so poudarile, da vse kaže na to, da se število primerov v državi stabilizira. Mehiški minister za zdravje Jose Cordova je kot vzpodbuden znak izpostavil dejstvo, da se je število ljudi, ki so jih v državnih bolnišnicah sprejeli s simptomi, podobnimi prašičji oziroma novi gripi, med 20. aprilom in četrtkom zmanjšalo z 212 na 46.

"Na srečo virus ni tako agresiven" Hkrati je Cordova poudaril, da epidemija prašičje gripe v Mehiki ni tako agresivna, kot so se mehiške oblasti sprva bale. "Na srečo virus ni tako agresiven. Ne gre za podobne razmere kot pri ptičji gripi, kjer je bila stopnja umrljivosti skoraj 70-odstotna," je povedal. Obenem je dodal, da pri povečanem številu potrjenih primerov ne gre za nove, ampak le za izide testiranj domnevnih primerov, ki prihajajo z zamudo.

Pojasnil je, da je virus H1N1 veliko bolj nalezljiv kot virus ptičje gripe, a ga je obenem lažje zdraviti s protivirusnimi zdravili, če bolnike začnejo zdraviti od prvega dne. Virus prašičje gripe ni tako nevaren, kot je bil sindrom akutnega oteženega dihanja (sars), ki je ob izbruhu leta 2003 po svetu zahteval 800 življenj.

ECDC: Za gripo bo obolelo do 35 odstotkov svetovnega prebivalstva Svojo oceno glede možnih razsežnosti izbruha bolezni so podali na Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v Stockholmu, kjer so na podlagi izkušenj s tremi velikimi pandemijami gripe v 20. stoletju ocenili, da bi za prašičjo gripo lahko zbolelo skupno 25 do 35 odstotkov svetovnega prebivalstva. Pri tem je omirjujoče dejstvo, da naj bi le štiri odstotke okuženih razvilo tako hude simptome, da bi jih bilo potrebno hospitalizirati.

Tri milijarde dolarjev pomoči Medameriška razvojna banka je medtem v četrtek zvečer sporočila, da bo za Mehiko sprostila tri milijarde dolarjev za boj proti virusu prašičje gripe in za ukrepe v boju proti svetovni finančni ni gospodarski krizi. Izbruh virusa H1N1 je namreč mehiško gospodarstvo, ki se je zaradi svetovnih razmer že tako znašlo v težjem položaju, še dodatno omajalo.

Predsednik Obama je zdrav Bela hiša pa je sporočila, da so okužbo nevarnega virusa odkrili tudi pri sodelavcu ministra za energijo Stevena Chuja, ki je bil član ekipe, ki je pripravljala teren za obisk Obame v Mehiki 16. in 17. aprila. Zbolel naj bi 16. aprila, naslednji dan pa odšel nazaj v Washington, kjer je okužil nekaj članov družine, ki pa so si že opomogli. Ameriški predsednik Barack Obama naj ne bi bil v nevarnosti.

Ne spreglejte