Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
23. 6. 2015,
13.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 23. 6. 2015, 13.29

6 let, 7 mesecev

Koliko alkohola in cigaret lahko prinesete s počitnic?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preberite si, katere vrste blaga je treba prijaviti carini in kakšne so vrednostne in količinske omejitve za blago ob prihodu s potovanja.

Počitnice in potovanja so za mnoge najlepši del leta, zato jih turisti in popotniki skrbno načrtujejo. Pri tem se včasih premalo zavedajo, da se ob prihodu v drugo državo ali ob vrnitvi domov lahko kaj zaplete. Finančna uprava potnikom pred glavno turistično sezono in še pred odhodom na pot v tujino svetuje, na kaj morajo biti pozorni.

Skupna vrednost izdelkov ne sme presegati 300 oziroma 430 evrov Oprostitev plačila carine se lahko uveljavlja za blago, katerega skupna vrednost ne presega 300 evrov na osebo. Za potnike v zračnem in pomorskem prometu velja vrednostna omejitev 430 evrov. Potniki, mlajši od 15 let, lahko uveljavljajo oprostitev plačila dajatev za blago do skupne vrednosti 150 evrov.

Katere vrste blaga je treba prijaviti, kakšne so oprostitve ter vrednostne in količinske omejitve za blago ob prihodu s potovanja v državah EU in tistih zunaj EU?

Kaj lahko brez carine uvozite iz držav, ki niso članice EU? Pri vstopu iz tretjih držav na carinsko območje EU je treba carinskim organom ustno prijaviti naslednje blago: - vsako blago komercialne narave; - blago, pridobljeno zunaj EU, katerega količina ali vrednost presega mejne vrednosti, določene za oprostitev plačila dajatev; - vsako blago, za katero veljajo prepovedi in omejitve.

Blago nekomercialne narave, uvoženo v osebni prtljagi potnika, je oproščeno plačila uvoznih dajatev, davka na dodano vrednost in trošarine, če se uvaža priložnostno in je namenjeno osebnim potrebam potnika, potrebam družinskih članov ali za darila. Narava in količina blaga ne smeta biti takšni, ki bi kazali na uvoz v komercialne namene.

Pri uvozu trošarinskih izdelkov, tobaka in tobačnih izdelkov, alkohola in alkoholnih pijač, se oprostitev plačila uvoznih dajatev, davka na dodano vrednost in trošarine lahko uveljavlja v okviru omejenih količin. Te za osebe, starejše od 17 let, znašajo: - 200 cigaret ali - 100 cigarilosov ali - 50 cigar ali - 250 gramov tobaka za kajenje - ali sorazmerna količina različnih navedenih izdelkov.

Alkohola in alkoholnih pijač lahko osebe, starejše od 17 let, v državo prinesejo v naslednjih količinah: - največ liter žgane pijače z vsebnostjo alkohola nad 22 volumskih odstotkov ali največ dva litra žganih pijač z vsebnostjo alkohola pod 22 volumskimi odstotki - največ štiri litre nepenečega vina - 16 litrov piva

Kaj lahko brez carine uvozite iz držav članic EU? Carinski organi lahko izvajajo kontrolo na celotnem območju države, ne samo na zunanji meji EU. S temi kontrolami se preprečujeta tudi vnos in nezakonita trgovina z blagom, ki je predmet prepovedi in omejitev. Na potovanju znotraj EU lahko v domovino prinesete naslednje količine izdelkov:

- 800 cigaret ali - 400 cigarilosov ali - 200 cigar ali - kilogram tobaka za kajenje - 10 litrov žganja - 90 litrov vina, vključno z 60 litri penečega vina ali - 110 litrov piva.

Gotovino nad deset tisoč evrov je treba prijaviti Vsi potniki, ki potujejo v EU ali iz nje z gotovino v vrednosti deset tisoč evrov ali več oziroma z gotovino enake vrednosti v drugih valutah, morajo znesek prijaviti carini. Prijavo je treba izpolniti in predložiti v pisni obliki na kontrolni točki vstopa v EU ali izstopa iz nje. Če obveznost prijave gotovine ni izpolnjena, se gotovina lahko zadrži ali zapleni in potnika kaznuje.

Seznanite se s pravili posameznih držav za potovanje z živalmi Če se na potovanje odpravljate s hišnim ljubljenčkom, je dobro poznati pravila posameznih držav, zato se o njih podrobno pozanimajte. Običajno mora imeti žival potni list in potrdilo o cepljenju.

Omejitve tudi pri vnosu hrane Pozornost velja nameniti tudi vnosu osebnih pošiljk mesa in mlečnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, rib, jajc in ostalih živil živalskega izvora v EU, za katera veljajo stroge omejitve. Nezakonite pošiljke živil živalskega izvora cariniki odvzamejo in uničijo.

Če na primer v EU vstopate iz tretjih držav (razen iz Andore, Lihtenštajna, Švice, Norveške in San Marina), ne smete brez opravljenih uradnih veterinarskih formalnosti s seboj prinesti nobenih mesnih in mlečnih izdelkov. Če v EU vstopate s Ferskih otokov, Grenlandije in Islandije, pa lahko s seboj prinesete do 10 kilogramov mesnih ali mlečnih izdelkov za osebno uporabo.

Omejitve se ne nanašajo še na naslednje izdelke: - kruh, sladice, piškoti, čokolada in slaščice (vključno s sladkornimi izdelki), ki niso mešane ali polnjene z mesnim izdelkom; - prehranska dopolnila, pakirana za končnega potrošnika; - mesne ekstrakte in mesne koncentrate; - olive, polnjene z ribo; - testenine, ki niso mešane ali polnjene z mesnim izdelkom; - osnove za juhe in arome, pakirane za končnega potrošnika; - katerokoli drugo živilo, ki ne vsebuje svežega ali predelanega mesa ali mleka ter ima manj kot 50 odstotkov predelanih jajčnih ali ribiških izdelkov.

Ne spreglejte