Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
15.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 15.25

6 let, 7 mesecev

Brez navala na enkratni odpis dolgov

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri občinah, bankah, zavarovalnicah in drugih podjetjih, ki so pristopila k sporazumu za odpis dolgov, je od danes mogoče oddati vlogo za enkratni odpis dolgov. A za zdaj večjega navala dolžnikov ni.

Ljudje v socialni stiski lahko v skladu z vladnim projektom pomoči zaprosijo za odpis dolgov, ki so konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto. Enkratni odpis dolgov socialno najšibkejšim Slovencem bo omogočilo približno 70 podjetij in občin po vsej državi.

Obrazec vam bodo natisnili tudi v podjetju Dolžniki, ki želijo zaprositi za enkratni odpis dolgov na primer neplačanih računov za elektriko, ogrevanje in komunalo ali dopolnilno zdravstveno zavarovanje, morajo najprej natisniti ustrezen obrazec, ki je na voljo na spletnem mestu Paket pomoči, ga izpolniti in vložiti: - osebno pri podjetju (običajno pri svetovalnem okencu) - ali ga po pošti poslati na naslov podjetja.

V večini podjetij, ki smo jih danes obiskali in kjer smo preverili, kako poteka prvi dan vlaganja obrazcev za odpis dolgov, so nam zatrdili, da lahko dolžnikom obrazec natisnejo v podjetju, prav tako svetovalci pomagajo pri izpolnjevanju vloge.

Ustavili smo se tudi v pisarni Slovenske karitas v Ljubljani, kjer nas je uslužbenka seznanila s tem, da imajo vse tri obrazce že natisnjene, prav tako so na voljo z nasveti pri izpolnjevanju. Takšno pomoč dolžnikom ponujajo tudi pri Rdečem križu in Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Prvi dopoldan brez večjega navala Upravičenci za enkratni odpis dolgov so dolžniki, ki so bili kadarkoli od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči in nekaterih drugih socialnih prejemkov. Po ocenah ministrstva za delo je takšnih potencialnih upravičencev okoli sto tisoč.

Kljub tako visoki številki upnikov pa danes vsaj po ljubljanskih podjetjih večje gneče ni bilo. Pri komunalnem podjetju Snaga Ljubljana danes niso prejeli še nobene vloge, prav tako niso prejeli nobenega klica s povpraševanjem o informacijah. Pri Snagi je sicer dolžnikov, ki so jim konec lanskega leta obveznosti zapadle za več kot 12 mesecev 622, skupaj pa dolgujejo preko 145 tisoč evrov. Koliko od teh jih izpolnjuje osnovni pogoj za odpis, še ne vedo, nam je povedala predstavnica podjetja Nina Sankovič.

Koliko so jih sprejeli v NLB, nam ni uspelo izvedeti, nam je pa uslužbenka v eni izmed poslovalnic v prestolnici zaupala, da je sama imela dopoldne eno stranko, še dve pa tudi njen sodelavec. O poteku sprejemanja vlog so bili sicer uslužbenci po njenih navedbah obveščeni z okrožnico, kakšnih zapletov pa za zdaj ni bilo.

Med podpisnicami sporazuma je tudi zavarovalnica Adriatic Slovenica, vendar uslužbenec v eni izmed poslovalnic o tem ni bil nič obveščen. So pa svoje zaposlene na okencih o sprejemanju vlog obvestili v zdravstveni zavarovalnici Vzajemna. Tudi tam večjega navala danes ni bilo, ena izmed uslužbenk je dopoldne sprejela dve stranki, ki sta obrazec že imeli, prva izpolnjenega, medtem ko jo je druga prosila za pomoč.

Več vlog so že prejeli tudi v podjetju Elektro Energija, a točnega števila Violeta Irgl še ni imela. Nam je pa povedala, da več vlog pričakujejo v prihodnjih dneh.

Dolžniki, čas imate do konca oktobra Dolžniki lahko namreč vloge oddajo do 31. oktobra letos, o odločitvi glede odpisa pa bodo obveščeni najpozneje do 31. januarja 2016. Uslužbenka na Slovenski karitas nam je še dejala, da dolžnikom svetuje, naj pred izpolnjevanjem vloge preverijo, ali sploh spadajo v okviru upravičencev za enkratni odpis dolgov.

Ne spreglejte