Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
14.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 14.37

7 let, 2 meseca

Ali je indijski trg po visoki rasti še privlačen za vlagatelje?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadpovprečna rast indijskega borznega trga v preteklem letu je vlagateljem prinesla zavidljive donose. Je priložnost zamujena ali se lahko pozitivni trendi nadaljujejo tudi letos?

Indijske delnice so bile lani med najdonosnejšimi na svetu in so v povprečju pridobile 50 odstotkov vrednosti. Za dvig optimizma glede prihodnjega gospodarskega razvoja je spomladi poskrbel novoizvoljeni in reformno naravnani predsednik Indije Narendra Modi.

"Točko preloma pri odnosu do Indije so brez dvoma predstavljale volitve, na katerih je zmagal favorit kapitalskih trgov in človek upanja za indijsko ljudstvo. A stabilizacija pričakovanj se je začela že v času njegovega predhodnika Manmohana Singha, ki je na položaj guvernerja centralne banke Reserve bank of India imenoval Raghurama Radžana. S pragmatičnim in realnim pogledom na težave indijskega gospodarstva, predvsem pa zavedanjem, kaj je treba spremeniti pri vodenju denarne in tudi gospodarske politike, mu je uspelo pomiriti vlagatelje," pojasnjuje Peter Jenčič iz družbe Alta Skladi, ki je lani s skladom Alta India realizirala 45-odstoten donos.

Reformni ukrepi in infrastrukturne naložbe so razlog za nadaljnjo rast Prvi pravi preizkus Modijeve reformne politike je bil letošnji proračun. Njegova pričakovanja so bila visoka, indijska vlada, ki se zavzema za reformne ukrepe in povečanje naložb v infrastrukturo, pa jih je večinoma uresničila.

"Še naprej ostajamo optimistični glede Indije in menimo, da so vrednotenja kljub pretekli rasti še naprej privlačna. Indijsko gospodarstvo se prebuja, podjetja pa poslujejo vse bolje. Indija bo zaradi zniževanja obrestnih mer, fiskalnih spodbud in zakonodajnih reform še naprej zelo zanimiva za vlagatelje," napoveduje vodja oddelka upravljanja delniških in drugih naložb pri Alti.

Z njim se strinja tudi Izidor Jerman iz družbe Alpen Invest, ki poudarja, da je vlagateljem pomembno predvsem boljše gospodarsko stanje v državi. Lanska gospodarska rast je znašala 7,5 odstotka, kar je celo malenkost višje od rasti do zdaj najhitreje rastočega kitajskega gospodarstva. Podobne ali celo višje napovedi za gospodarsko rast pa ostajajo tudi za prihodnje triletno obdobje. "To pomeni, da bo Indija rasla hitreje kot Kitajska," ocenam OECD in Svetovne banke pritrjuje Jerman.

S takšnim tempom lahko Indija kmalu prehiti Kitajsko Indiji bi lahko torej v letu ali dveh uspelo prehiteti Kitajsko v tekmi za najhitreje rastoče veliko gospodarstvo. Gospodarsko rast bi lahko upočasnila le rast ameriškega dolarja, ki zgodovinsko gledano ni blagodejna za svetovno likvidnost in ima negativne posledice na hitro rastoče trge.

A Jenčič miri, da bo z rastočim deležem blagovne menjave znotraj regije, dostopnostjo alternativnih virov financiranja in čedalje večjim deležem neposrednih tujih investicij ta vpliv verjetno manjši.

Ali niso delnice morda že predrage za povprečnega vlagatelja, ki želi oplemenititi svoje premoženje? Oba sogovornika opozarjata, da so vrednotenja indijskih delnic trenutno sicer višja od povprečja držav v razvoju, kar kaže na delno pregretost delniškega trga. "Res pa je, da so pričakovanja vlagateljev glede gospodarskega razvoja upravičena," pravi Jerman.

Dolgoročno ima država z 1,2 milijarde prebivalcev še prostor za rast Tudi Jenčič se strinja, da lahko rezultati poslovanja podjetij v prihodnjem četrtletju ali dveh nekoliko zaostajajo za pričakovanji vlagateljev, a kljub temu za daljše časovno obdobje ostaja optimist. Vlagateljem svetuje, naj bodo le bolj pozorni pri izboru podjetij.

Glede na preostale države BRIC je Indija v najboljšem položaju. V nasprotju z Brazilijo in Rusijo, katerih gospodarska rast temelji na izvozu surovin, Indija kar 80 odstotkov vse porabljene nafte uvozi. "Padec cen nafte deluje kot stimulans in vodi v nižjo inflacijo, s katero se je 1,2-milijardna država spopadala v preteklosti," pravi glavni upravljavec družbe Alpen Invest. Ker je za trge v razvoju značilna visoka volatilnost, vlagateljem svetuje visoko razpršenost sredstev med temi državami in sektorji.

Ne spreglejte