SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Združeni v varčevanju in protestih

4

termometer

Slovenija še zdaleč ni edina država, ki varčuje. Manjše izdatke za javni sektor in socialo ter poznejše upokojevanje si želi večina držav EU. Komisija pač zahteva manjše proračunske primanjkljaje.

Prve so začele varčevati Irska in Baltske države, saj so se najprej znašle v krizi. Če sodimo po njihovi zgodbi, zategovanje pasu škodi. BDP Latvije je na primer v zadnjih dveh letih padel za 25,5 odstotka. Škodljivo varčevanje "Z varčevanjem je potrošnja padla še bolj, kot je že sicer zaradi krize," je ekonomist Jože Mencinger za SiOL pojasnil, zakaj meni, da je varčevanje škodljivo. A težave teh držav niso zgolj posledica varčevanja, meni ekonomist Jože Mencinger. "Države s skrajno neoliberalno ekonomijo so bolj izpostavljene nihanjem," pravi. Škodi jim tudi, da nimajo močnega javnega sektorja, saj ta v vseh ekonomskih razmerah deluje dokaj konstantno.

Za Slovenijo je najpomembnejša Nemčija Mencinger razume, zakaj evropska komisija do članic EU zahteva zmanjšanje proračunskega primanjkljaja, saj so se v letih pred 2008 države preprosto preveč zadolžile. "V Sloveniji so banke dajale kredite privatnikom, da so kupovali vrednostne papirje, zato so se morale zame zadolžiti v tujini. Ker je država v krizi reševala banke, se je morala zadolžiti sama," je pojasnil.

Slovenija je morala slediti zahtevam EU kot številne druge države, ki so spomladi predstavile varčevalne ukrepe. Tudi stavke, protesti, referendumi v tem času niso slovenska posebnost.

A bolj kot od varčevanja je usoda Slovenije odvisna od države, v katero največ izvozimo. "Če primerjamo gospodarsko rast Slovenije in Nemčije, vidimo, da ji Slovenija sledi z zamikom enega kvartala. Tisti Slovenci, ki izvažajo v Nemčijo, že poslujejo dobro," je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin