Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 12. 2010,
14.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 2. 12. 2010, 14.21

7 let, 2 meseca

Žarnić napovedal dodatno preverjanje onesnaženosti zraka zaradi Lafarge Cementa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada se je po besedah ministra za okolje in prostor Roka Žarnića seznanila s poročilom o okoljevarstvenem dovoljenju za obratovanje naprave upravljavca Lafarge Cement.

Vsi postopki za izdajo dovoljenja so bili vodeni skladno z zakonom, je dejal minister in napovedal dodatno preverjanje zunanjega zraka v Trbovljah.

"Osnovno vodilo bo zdravje prebivalcev"

Tako bodo preverili onesnaženost po različnih režimih delovanja Lafargea - s sosežigom odpadkov, brez sosežiga in ob ničelnem delovanju, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil Žarnić.

Vlada je sklenila, da gre dodatno preverjanje naprej. "Osnovno vodilo bo zdravje prebivalcev in zaradi tega posledično tudi preverjanje ostalih onesnaževalcev," je poudaril minister.

Meritve v okolju brez delovanja Lafargea

Po njegovih pojasnilih bo Lafarge Cement pod nadzorom okoljske inšpekcije nekaj dni obratoval brez uporabe alternativnih goriv oz. odpadkov, kar bo omogočilo neposredno preverjanje emisijskih vrednosti brez sosežiga odpadkov.

S tem bodo ugotovili, ali sosežig odpadkov povzroča neprijetne vonjave, na katere opozarjajo prebivalci. Meritve so že izvedli v času sosežiga in brez sosežiga odpadkov. "Danes za par mesecev zaradi zalog ne obratuje Lafarge, tako da imamo možnost meritev v okolju tudi brez delovanja Lafargea," je dejal minister in dodal, da sta danes, ko družba ne dela, zaradi smradu prišli dve prijavi.

"Vsi postopki so bili v skladu z zakonodajo"

Ministrstvo je sicer pri ponovnem preverjanju vseh okoliščin za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja ugotovilo, da so bili vsi postopki vodeni v skladu z veljavno zakonodajo. "Okoljevarstveno dovoljenje je v preverjanju tudi na upravnem sodišču, ki bo podalo pravnoformalno ugotovitev zakonitosti postopka," je poudaril.

Meritve emisije snovi v zrak je v letu 2009 in letos v Lafargeu opravil Zavod za zdravstveno varstvo Maribor in iz poročila o trajnih meritvah je po ministrovih besedah razvidno, da niso presegli dopustnih vrednosti, ki so določene v okoljevarstvenem dovoljenju.

Niso ugotovili preseganja emisij snovi v zraku

Tudi okoljska inšpekcija je v družbi opravila kar nekaj celovitih rednih inšpekcijskih nadzorov. Nenapovedani izredni nadzori letos so bili opravljeni aprila, oktobra in dvakrat novembra, je dejal in dodal, da je inšpekcija preverjala izvajanje monitoringa emisij snovi v zrak, pri čemer ni bilo ugotovljenih preseganj, zato ni bilo podlage za ukrepanje, je še pojasnil minister Žarnić.

Ne spreglejte