Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 5. 2011,
16.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 5. 2011, 16.11

7 let, 2 meseca

Za energetsko sanacijo šol 20 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrstvo za šolstvo in šport je objavilo javni razpis za energetsko sanacijo stavb javnih zavodov na področju vzgoje in izobraževanja, katerih ustanoviteljica je država.

Na voljo je skoraj 20 milijonov evrov evropskih in domačih sredstev, ki morajo biti porabljena do konca leta 2013. "Ukrepi zanimivi predvsem za manjša podjetja" Spodbujanje investicij v energetsko sanacijo stavb je eden izmed ukrepov, ki jih je vlada napovedala za pomoč gradbeništvu. Kot je v začetku leta dejala ministrica za gospodarstvo Darja Radić, bodo ti ukrepi zanimivi predvsem za manjša gradbena podjetja. Za sanacijo že namenjenih 80 milijonov evrov Doslej sta bila na področju energetske sanacije zasebnih stanovanjskih stavb objavljena dva javna poziva, namenjena spodbujanju izvedbe različnih ukrepov učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije v skupni vrednosti 12 milijonov evrov. Na področju energetske sanacije javnih stavb in spodbujanju rabe obnovljivih virov energije je bilo do sedaj objavljenih šest javnih razpisov v skupni vrednosti 79 milijonov evrov, še nekaj jih je v pripravi.

Toplotna izolacija fasad in podstrešij ter zamenjava oken Predmet tokratnega razpisa je dodelitev nepovratnih sredstev za energetsko učinkovito sanacijo obstoječih stavb v pristojnosti šolskega ministrstva, torej za toplotno izolacijo fasad in podstrešij ali zamenjavo oken. Šole in vrtci se prav tako lahko potegujejo za subvencijo v višini 90 odstotkov investicije tudi v primeru vgradnje energetsko učinkovitih ogrevalnih, hladilnih, klimatizacijskih in prezračevalnih sistemov, zamenjave svetil ali samodejnega spremljanja porabe.

Na voljo je skupaj 19,65 milijona evrov v treh letih, od tega 16 milijonov evrov iz Kohezijskega sklada EU. Prve prijave na ministrstvu za šolstvo pričakujejo do 10. junija, naslednji rok za oddajo ponudb bo 20. oktober, morebitni ostali roki pa bodo objavljeni naknadno.

Ne spreglejte