Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 12. 2011,
11.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 3. 12. 2011, 11.48

7 let, 2 meseca

V Petišovcih zalog plina za vsaj 300.000 kubičnih metrov na dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pod Petišovskim poljem v bližini Lendave naj bi se skrivale zaloge zemeljskega plina v velikosti vsaj 300.000 kubičnih metrov oziroma okoli 1820 159-litrskih sodov naftnega ekvivalenta na dan.

To je nedavno na svojih spletnih straneh objavilo britansko podjetje Ascent Resources, ki razvija nahajališče ob slovensko-madžarski meji.

Številke veljajo za prva testiranja na vrtinah Pg-10 in Pg-11A, pri čemer skriva prva vrtina veliko večje zaloge. Testiranja naj bi britansko podjetje ponovilo v začetku prihodnjega leta, v družbi pa proučujejo možnosti, da bi se proizvodnja plina iz obeh vrtin začela v sredini prihodnjega leta.

Rezultati testiranja iz vrtine Pg-10 so odlični in presegajo naša pričakovanja" "Rezultati testiranja iz vrtine Pg-10 so odlični in presegajo naša pričakovanja. Navdajajo nas z zaupanjem, da bo obujanje pridobivanja plina na Petišovskem polju postalo resničnost," je ob tem zatrdil direktor britanskega podjetja za raziskave in razvoj nahajališč ogljikovodikov Jeremy Eng.

Družba je nato ta teden objavila, da se na območju Petišovci/Lovaszi ob slovensko-madžarski meji, ki pokriva okoli 200 kvadratnih kilometrov, skriva za okoli 11,7 milijarde kubičnih metrov zalog plina. Območje naj bi bilo tako eno njihovih potencialno najpomembnejših nahajališč, obenem pa tudi edinstveno celinsko nahajališče plina v evropskem smislu. Slovenija namreč za primerjavo letno porabi dobro milijardo kubičnih metrov plina.

75 odstotkov pravic do prihodkov od črpanja plina na slovenski strani Ascent Resources ima sicer 75 odstotkov pravic do prihodkov od črpanja plina na slovenski strani in 50 odstotkov pravic do prihodkov na madžarski strani.

Časnik Dnevnik v današnji izdaji z objavo teh domnevno velikih zalog plina povezuje tudi vabilo k dajanju ponudb za nakup 100-odstotnega deleža v družbah Nafta Geoterm in Nafta Strojna. Tega je 11. novembra objavila Nafta Petrochem, hčerinska družba Nafte Lendava.

Zavezujoče ponudbe bodo v Petrochemu zbirali do 7. decembra do 12. ure Zavezujoče ponudbe, ločeno za vsako družbo, bodo v Petrochemu zbirali do 7. decembra do 12. ure. V Nafti Geoterm gre za 100-odstotni delež z osnovnim vložkom v nominalni vrednosti 1.560.674 evrov, v Nafti Strojna pa za 100-odstotni delež z osnovnim vložkom v nominalni vrednosti 4.202.137 evrov.

Družbi sta po pisanju Dnevnika zanimivi predvsem zato, ker sta lastnici infrastrukture, zemljišč in služnostne pravice na območju nahajališča plina, imata pa tudi pravico do preostalih 25 odstotkov prihodkov od črpanja plina na slovenskem delu nahajališča.

Za nakup naj bi se med drugim zanimala Petrol in neimenovani britanski vlagatelj Za nakup teh dveh finančno bolj zdravih delov skupine Nafta naj bi se med drugim zanimala tudi Petrol in neimenovani britanski vlagatelj. V Petrolu so po pisanju Dnevnika že izrazili nezadovoljstvo nad kratkimi roki za oddajo ponudb, pojavljajo pa se ugibanja, da naj bi se razlogi za hitenje s postopkom skrivali v tem, da imajo v Nafti za družbi že kupca in želijo izkoristiti medvladje.

V Nafti Lendava te očitke zavračajo in pravijo, da postopki potekajo v skladu s terminskim načrtom in so ključni za sanacijo Nafte Petrochem, ki je lani pridelala kar deset milijonov evrov izgube. Nafta Lendava je obe družbi, ki ustvarjata visoke denarne presežke, letos februarja v okviru sanacije prenesla na Nafto Petrochem.

Ne spreglejte